Un  nou motiv de controverse: Partidul Civic Maghiar (PCM), prin cei doi parlamentari pe care îi are aleși pe lista UDMR, va depune o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației care prevede eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a și la Bacalaureat, pentru elevii maghiari. PMP acuză PSD că e pe cale să facă această nouă concesie, „cedând şantajului UDMR”.

Se simt discriminaţi

Președintele PCM, Mezei Janos, a declarat agenţiei Mediafax că motivul care a stat la baza propunerii legislative este că elevii maghiari „sunt discriminați față de cei români, având în plus examenul de limba română, scris și oral”.

Potrivit liderului PCM, inițiativa nu înseamnă că elevii maghiari nu trebuie să cunoască limba română. „Ei ar trebui să susțină un examen de limba română în timpul liceului, în cei patru ani, când vor ei, iar în baza acestuia să se poată prezenta, ulterior, pentru susținerea Bacalaureatului”, a explicat Mezei.

Acesta speră ca demersul parlamentar al PCM să fie sprijinit și de UDMR, dar și de parlamentarii români. „Este timpul să începem niște discuții între cele două etnii pentru a găsi o cale amiabilă de a trăi împreună, de a nu fi tot timpul dușmănoși unii cu alții. Noi vrem să trăim în România, nu vrem să plecăm, dar vrem să trăim în libertate și prietenie. Este important să știm limbile celor două etnii pentru a putea comunica mai ușor”, a conchis președintele PCM.

Trocul lui Daddy?

Iniţiativa a strâns deja critici din partea unor formaţiuni politice. Președintele PMP, Eugen Tomac, a scris luni pe Facebook că proiectul este un troc între Liviu Dargnea și Viktor Orban și Kelemen Hunor, ”de natură să amplifice tensiunile etnice la nivelul societăţii româneşti”.

Potrivit lui Tomac, nu ar fi exclus ca, ”pentru a-şi păstra majoritatea parlamentară, Daddy să facă această nouă concesie, cedând şantajului UDMR”.

”Este important ca toţi românii, indiferent de etnia căreia îi aparţin, să ştie să vorbească limba română. Dacă respectivul proiect de lege ar fi pus în aplicare, de pierdut ar avea tot tinerii etnici maghiari. Pe de o parte, ar fi în continuare vulnerabili prin simplul fapt că nu cunosc limba naţională, oportunităţile fiindu-le mult limitate. Astfel, rămân prizonieri în lumea strâmtă construită de UDMR după 1989. Pe de altă parte, se crează ideea unei segregări etnice artificiale, în contextul în care nu vorbim despre imigranţi, ci despre oameni născuţi şi crescuţi în România”, a scris Tomac, care subliniază că legea are rolul de a ”măsura cât de patrioţi sunt conducătorii şi cât de vigilentă este societatea, înaintea unui eventuale propuneri de modificare a Constituţiei pentru autonomie pe criterii etnice”.

Fuga de română

Problema slabei asimilări a limbii române a fost abordată şi de BIHOREANUL, în toamna anului trecut, una dintre concluzii fiind aceeea că „tinerii din comunităţile maghiare nu pot învăţa limba română pentru a face faţă cerinţelor minimale ale unui examen”, chiar şi într-un judeţ mai puţin enclavizat, cum este Bihorul.

La Bacalaureat, doar 56% din absolvenţii liceelor cu predare în limba maghiară din Bihor au trecut de examene, sub procentul de promovabilitate la nivel de judeţ, care este de 65%, şi încă şi mai mult, cu 13%, sub media naţională, de 69%. "Vinovată" de contraperformanţele absolvenţilor din şcolile cu predare în limba maghiară pare să fie, într-adevăr, proba de limba şi literatura română.

De teamă să nu fie respinşi - a mai constatat BIHOREANUL - mulţi elevi de etnie maghiară preferă să-şi dea bacalaureatul în Ungaria, unde şcoala începe şi se termină mai devreme decât în România, dar mai ales unde scapă de examenul de limba română şi îşi pot alege chiar şi nivelul de dificultate a probelor.

Citiţi întregul articol aici: Fuga de română! Adolescenţii maghiari din Bihor învaţă tot mai greu limba română şi preferă să-şi dea Bacalaureatul în... Ungaria