Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a spus, miercuri, că cele mai recente statistici arată că aproximativ 9.700.000 de români se află în afara graniţelor, din care circa 5.600.000 de români sunt cei plecaţi în Diaspora, iar ceilalţi se află în comunităţile istorice ale ţării.

Merită spus că, deşi a fost prezentată ca un număr oficial, este posibil ca numărul românilor care trăiesc dincolo de graniţele ţării să fie mai mare. "Este greu de estimat numărul lor, pentru că nu sunt obligaţi să declare şi nu îşi stabilesc reşedinţa", a spus Natalia Intotero.

Ministerul Românilor de Pretutindeni a lasat un chestionar pentru românii plecaţi din ţară. Au fost primite 322 de răspunsuri, dintre care peste 200, din partea organizaţiilor neguvernamentale din Diaspora şi din comunităţile istorice.

În răspunsurile lor, românii au subliniat că au plecat din ţară fiindcă nu puteau să se întreţină aici, aveau venituri mici şi, în plus, i-a nemulţumit clasa politică, precum şi corupţia.

"Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii şi când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, judeţene, comunale, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (...) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupţia", a precizat ministrul în cadrul unei conferinţe în care şi-a prezentat raportul pe primele şase luni ale anului 2019. 

Tot ea a spus că nu mulţi şi-ar dori să se întoarcă. "Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionaţi în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceştia îşi doresc să se întoarcă", a adăugat Intotero, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte viaţa lor în ţările noi, media aprecierii pentru implicarea statului gazdă în viaţa lor este sub 7, iar gradul de mulţumire faţă de statutul pe care îl au acolo ajunge sub 8. "Ceea ce ne demonstrează încă o dată că românii care au plecat din ţară, marea majoritate a lor, nu au plecat de bine şi că mulţi dintre ei şi-ar dori ca la un moment dat să se întoarcă acasă", a afirmat ministrul. 

Chestionarul dedicat românilor aflaţi în străinătate este publicat pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.