S-au adoptat noi măsuri preventive pentru evitarea răspândirii coronavirusului în România.

Dr. Raed Arafat a anunţat marţi dimineaţa că s-a suspendat distribuirea materialelor şi medicamentelor folosite în combaterea COVID-19 în afara ţării timp de şase luni.

În ţară, s-a suspendat organizarea oricărui de eveniment cu mai mult de 100 de persoane, s-a recomandat suspendarea cursurilor în toate universităţile din ţară, la fel cum s-a recomandat şi decalarea programului de lucru în firme. În instituţii, decalarea programului este obligatorie.

Măsurile anunţate de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă:

- Distribuirea în afara ţării a medicamentelor şi materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirus, suspendată 6 luni.

- Restricționarea activităților culturale, artistice, sportive, religioase în spațiu închis cu participarea a peste 100 de persoane, până la 31 martie. Dacă sunt activități care se pot desfășura în aer liber, ca la biserică, acest lucru se poate face.

- Recomandarea decalării programului angajaţilor entităţilor private: unii angajaţi să înceapă programul la ora 8:00, alţii la ora 9:00, iar alţii la ora 10:00.

- Pentru instituţiile de stat, decalarea programului angajaţilor este obligatorie.

- Activitatea muzeelor, suspedată până pe 31 martie.

- Recomandarea ca universităţile să suspende cursurile până pe 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. "În ceea ce priveşte căminele, rămâne la latitudinea universităţilor să decidă cum pot să rărească numărul persoanelor cazate", a precizat Arafat.

În aceeaşi conferinţă, dr. Raed Arafat a spus că există tentative de a se organiza cluburi de vacanţă pentru copii. "Facem apel la părinţi să nu trimită copiii în comunitate cu alţi copii, este ca şi cum şcoala nu ar fi fost închisă", a spus şeful DSU.

Totodată, Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că România nu duce lipsă nici de kituri de testare, nici de profesionişti. El a spus şi că s-au dat amenzi de 300.000 de lei pentru cei care nu au respectat regulile privind izolarea la domiciliu.