Noile paşapoarte româneşti au fost puse în circulaţie în această săptămână. Acestea au desene stilizate, microtext elemente realizate prin nanotehnologie, fiind folosite mai multe tehnici de imprimare, toate aceste caracteristici facându-le aprope imposibil de falsificat. 

Potrivit Digi24.ro, în cadrul unei conferinţe de presă organizate, sâmbătă, directorul general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, Mirel Toancă, a anunţat punerea în circulaţie a noilor paşapoarte.

Faţă de cele vechi, acestea au un design modern, iar unele elemente componente pot fi vizibile numai în diferite spectre de lumină sau în infraroşu.

"O parte a elementelor menţionate pot fi văzute cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, de securitate, cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori - roşu, galben şi albastru, una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben-verzui şi albastru", a explicat chestorul Toancă.

Mirel Toancă a mai spus, potrivit Digi, că noua generaţie de paşapoarte are deci elemente complexe de protecţie împotriva fraudării.

Paşapoartele vor mai conţine pe fiecare pagină câte un elemet distinct inspirat din turismul românesc sau imagini ale unor monumente istorice cunoscute în ţară.

"Fiecare filă a noilor paşapoarte conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara, oraşul medieval Sighişoara şi altele", a spus Toancă. Aceste elemente vor avea atât un rol de siguranţă, cât şi un rol de promovare a importantelor zone turistice ale ţării. 

Noile modificări ale paşaportului nu vor aduce şi costuri suplimentare cetăţeanului. "Datorită acestor noi elemente de siguranţă şi de design, documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut. Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului plătit de cetăţean", a mai adăugat directorul general. 

De subliniat este faptul că paşapoartele din generaţiile anterioare vor rămâne valabile până la data menţionată în acestea.