Valoarea tichetelor de vacanță va fi înghețată anul viitor la 1.450 de lei, primele vor fi sistate, iar angajările pe posturi vacante din sectorul public vor fi blocate, cu puține excepții, prevede un proiect de ordonanță pregătit la nivelul Guvernului.

Conform documentului redactat și analizat de Profit.ro, la 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie va fi menținută la 1.100 lei, pentru ca abia din 1 septembrie 2019 să fie majorată cu 15%, la 1.265 lei. De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari va fi menținut la 640 lei și majorat cu 10% abia din septembrie 2019, la 704 lei.

Tot din 1 ianuarie până la 31 decembrie 2019 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, urmând să se desfăşoare concursuri doar pentru posturile pentru care deja au fost demarate procedurile de organizare a lor anterior intrării în vigoare a OUG, precum și pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum. Prin excepție, instituţiile publice vor putea aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, adică în condiţiile existente şi în perioada de criză economică şi financiară din guvernarea PDL condusă de Emil Boc.

Proiectul OUG pregătit de Guvernul Dăncilă mai prevede, potrivit profit.ro, şi evaluarea „performanţelor individuale ale funcţionarilor publici pentru anul 2018” în primul trimestru al anului viitor, ceea ce ar permite calificative proaste şi, implicit, concedierea lor.

În ce priveşte munca suplimentară a bugetarilor, documentul prevede că aceştia nu vor mai putea fi plătiţi pentru orele petrecute la serviciu peste program, ci doar să primească „timp liber corespunzător”.