Cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului adoptate în noaptea de miercuri au fost publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. OUG 29 şi OUG 30 prevăd mai multe măsuri care vizează susţinerea mediului de afaceri, în contextul crizei provocate de coronavirus.

Printre măsurile adoptate se numără acordarea de garanţii de stat pentru credite luate de IMM-uri; acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru IMM-uri; amânarea cu o lună a plăţii taxelor locale pe clădiri, terenuri şi maşini; suportarea de către stat a unei părţi din şomajul tehnic în cazul suspendării temporare a activităţii pentru firmele obligate să stopeze activităţile ca urmare a deciziilor autorităţilor (restaurante, baruri, frizerii etc) şi pentru firmele care dovedesc că înregistrează o diminuare în luna anterioară depunerii cererii de susţinere cu minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie – februarie 2020 şi că nu au capacitatea de a plăti toţi angajaţii.

"În cazul în care un angajator se califică pentru ca guvernul să îi susţină plata şomajului temporar, susţinerea va veni în limita a 75% din salariul mediu brut pe economie în 2020, sumă ce va fi impozitată", scrie g4media.ro.

În timpul stării de urgenţă, întreprinderile mici şi mijlocii care şi-au întrerupt activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice pot să amâne plăţile la serviciile de utilităţi (electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet), precum şi plata chiriei pentru sediu. Această dispoziţie este aplicabilă şi pentru notari, avocaţi şi executori judecătoreşti.

De asemenea, documentele publicate sâmbătă clarifică modul în care părinţii îşi pot lua liber pentru a sta împreună cu copiii după ce şcolile au fost închise.

În schimb, s-a renunţat la prorogarea termenului de depunere a declaraţiilor fiscale. "Având în vedere că Ministerul Finanţelor Publice a lansat un amplu program de garantare şi subvenţionare a creditelor pentru IMM-uri în scopul de a susţine mediul privat şi în special sectoarele lovite puternic de criza cauzată de virusul COVID-19, dar şi măsura de a rambursa cât mai urgent TVA pentru a asigura fluxul de capital, injecţii de capital către companii, iar pentru a beneficia de o rambursare companiile trebuie să aibă o situaţie fiscală actualizată, s-a decis renunţarea la propunerea de prorogare a termenului de depunere a declaraţiilor", a explicat Ministerul Finanţelor, printr-un comunicat transmis sâmbătă.