Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că epidemia de COVID-19, care a contaminat aproape 120.000 de persoane în 114 de țări din întreaga lume, este o pandemie.

Potrivit OMS, o pandemie este răspândirea la nivel mondial a unei noi boli şi apare atunci când un virus se "rostogoleşte" rapid, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el. Virusurile care au provocat pandemii din trecut provin de obicei de la virusuri gripale animale, scrie agenţia Mediafax.ro. Numărul țărilor afectate a crescut de trei ori în ultimele două săptămâni, iar cel al îmbolnăvirilor de 13 ori în afara Chinei. 

"Cuvântul pandemie nu este unul care să fie folosit uşor ori în mod neglijent. Este un cuvânt care, dacă este folosit greşit, poate cauza temeri fără motiv sau acceptarea neîntemeiată a faptului că lupta s-a sfârşit, că urmează inevitabil suferinţă şi moarte. Descrierea situaţiei ca fiind pandemie nu modifică evaluarea OMS asupra riscurilor generate de coronavirus. Nu se modifică modul în care OMS acţionează, nu ar trebui să se modifice acţiunile adoptate de ţări", a spus directorul OMS, în cadrul conferinţei care a avut loc la Geneva. 

Şeful OMS a mai precizat că este îngrijorat faţă de "nivelurile alarmante de inacţiune" ale comunităţii internaţionale în faţa "nivelurilor de propagare" a epidemiei cu noul coronavirus. "În zilele şi săptămânile ce vin, ne aşteptăm să vedem crescând numărul de cazuri, numărul de decese şi numărul de ţări afectate", a avertizat Ghebreyesus.

Până la momentul transmiteriii acestei ştiri au fost confirmate 39 de cazuri de coronavirus în România, ultimul fiind un bărbat de 52 de ani din Constanța. Cel de-al 38-lea caz este o femeie care a intrat în contact cu pacientul de 60 de ani, un fost poliţist, care a minţit autorităţile române spunând că nu a venit dintr-o zonă infectată de virus, recunoscând ulterior că a ajuns în ţară în 26 februarie după o călătorie în Israel. Acesta a îmbolnăvit-o şi pe nora sa însărcinată şi pe nepotului său de numai 3 ani.  

Conform celui mai recent bilanţ, numărul infecţiilor cu COVID-19 a ajuns la 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit. 

Ultima pandemie a fost în 2009 pentru gripa H1N1 care a ucis sute de mii de oameni la nivel global. "Acesta a fost detectat mai întâi în Statele Unite şi s-a răspândit rapid şi pe celelalte continente", a spus Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, mai notează Mediafax. Pandemii au mai fost şi în 1981 (HIV), 1918 (Gripa spaniolă), 1870 (Variola) şi în 1347 (Ciuma bubonică).