Pensiile speciale sunt o obsesie a parlamentarilor români. La începutul acestei săptămâni, un grup de deputaţi şi senatori, membri atât în toate formaţiunile din legislativ, mai puţin USR, au depus un nou proiect care ar da aleşilor locali dreptul la pensii speciale.

Afacere transpartinică

Un asemenea proiect a mai fost depus, ba chiar şi adoptat, dar respins până acum de două ori de Curtea Constituţională a României, prima oară în 2016, iar a doua oară anul trecut, însă cu o motivaţie care a lăsat loc de întors. CCR a obiectat că iniţiatorii nu au indicat, la acea vreme, sursa de finanţare a pensiilor speciale pentru aleşii locali, precum şi că prevederile sale nu îndeplineau condiţiile de claritate, precizie şi previzibilitate cu privire la natura juridică a „îndemnizaţiei pentru limită de vârstă”, sfera beneficiarilor şi modul de stabilire şi de calculare a acesteia.

Noul proiect, înregistrat luni la Camera Deputaţilor, are ca iniţiatori, potrivit Hotnews, 6 deputaţi PSD, între care şi doi din Bihor (Gheorghe-Dănuţ Bogdan şi Ioan Sorin Roman), tot 6 deputaţi UDMR 4 deputaţi PNL (între care un fost primar din judeţul Alba, Corneliu Olar), 2 senatori PSD şi încă 2 senatori de la PMP.

În cursul zilei de marţi, PNL a anunţat prin vicepreşedintele Laurenţiu Leoreanu că nu va susţine acest proiect şi că recomandarea conducerii partidului către parlamentarii liberali care au semnat proiectul este de a-şi retrage semnăturile. De altfel, deputatul Corneliu Olaru a anunţat că deja şi-a retras semnătura de pe proiect, însă a declarat că va vota în favoarea lui când acesta va ajunge la vot în plenul Camerei.

Pentru baronii neprinşi

Noul proiect prevede că din prima zi a anului viitor, primarii şi viceprimarii, precum şi preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile standard de pensionare, chiar şi la o vârstă redusă conform legii (adică pentru pensionare anticipată), vor beneficia la încetarea mandatului de o aşa-numită „indemnizaţie” dacă nu vor fi realeşi pentru un nou mandat, aceasta urmând să fie cumulată cu orice tip de pensie şi cu orice alte venituri realizate.

Pensia specială se va acorda în limita a 3 mandate complete şi se va calcula la nivelul câte unui sfert de salariu minim brut garantat în plată (adică 25% din 1.900 lei în prezent, ceea ce înseamnă 475 lei) pentru fiecare mandat deţinut de un primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de Consiliu Judeţean.

Vor fi exceptaţi de la încasarea acestei pensii speciale doar aleşii locali care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie săvârşite în calitatea de demnitar local, precum şi, temporar, cei urmăriţi penal şi trimişi în judecată, dar numai până la pronunţarea definitivă a instanţelor de judecată.

Sursa de finanţare va fi asigurată, conform iniţiatorilor, de bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţului.

În prezent, de pensii speciale beneficiază toţi foştii deputaţi şi senatori care au avut cel puţin un mandat, aceştia încasând lunar, din bugetele celor două camere ale Parlamentului, sume de până la 3.200 lei, pe lângă pensiile la care aveau dreptul aferent activităţii lor „civile”, dinaintea şi/sau de după încetarea mandatelor în legislativ.