După luni de teste, acuzaţii şi tergiversări, Parlamentul European recunoaşte că există un dublu standard al calităţii produselor în ţările Uniunii şi că, deşi etichetele sunt identice, produse din România şi alte ţări din estul continentului sunt de o calitate mai slabă.

Informaţia urmează să fie prezentată oficial într-un raport al parlamentarilor europeni, scrie site-ul stirileprotv.ro. "Vorbim de un raport făcut de Parlamentul European, cel mai probabil raportul va fi finalizat spre sfârşitul anului", a declarat Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Potrivit surselor citate de stirileprotv.ro, în raportul care urmează să fie prezentat de Parlamentul European se detaliază modurile în care marile companii şi-au vândut produsele, cu aceleaşi ambalaje, dar conţinut diferit, în funcţie de ţară. De multe ori, erau schimbate aromele şi chiar ingredientul principal sau gramajul.

De asemenea, documentul va conţine şi o listă neagră a companiilor care schimbă reţeta, în funcţie de stat, dar şi obligaţii pentru producători să recunoască aceste diferenţe. 

Un test făcut anul trecut de Ministerul Agriculturii de la Bucureşti pe 29 de produse alimentare a arătat că 9 din acestea prezentau o calitate mai slabă faţă de cele din Franţa sau Germania. Totodată, şi alte ţări din estul Europei au acuzat marii producători că folosesc ingrediente mai ieftine. Tocmai aceste acuzaţii lansate public a determinat Parlamentul European să facă verificări.