Ultimatumul dat miercuri de Liviu Dragnea mai multor șefi de instituții privind importurile de fructe și legume, urmat imediat, joi, de o acțiune la nivel național ordonată de Eugen Teodorovici are drept efect blocarea a zeci de mii de tone de produse perisabile din întreaga țară în această perioadă ce precede Sărbătorile pascale.

Potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), camioanele, care provin inclusiv din UE, din spaţiul european de liberă circulaţie a mărfurilor, sunt sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu fac faţă volumului mare de marfă ce trebuie controlată, prin urmare aceasta se deteriorează. Acest blocaj, care durează deja de peste o zi, afectează atât consumatorii, cât şi comercianţii, spune sursa citată.

Liviu Dragnea i-a ameninţat, miercuri, cu mazilirea pe funcţionarii cu atribuţii de control, dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume și fructe "de contrabandă". "Acum, în fața dvs le transmit un ultim avertisment celor de la Autoritatea Sanitar Veterinară celor de la Protecția Consumatorului, Antifrauda și Vămile, dacă într-un timp foarte scurt nu vor reuși să realizeze un sistem prin care în România să nu mai intre marfă de contrabandă, mă refer în special la legume și fructe. Dacă nu vor fi în stare să analizeze fiecare fruct, legumă care intră în România să nu mai intre ceva nesănătos, atunci mai bine să plece acasă sau de unde au venit", a declarat liderul PSD.

Reacția ANAF a venit după numai o zi. „Din dispoziția lui Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, și a Mihaelei Triculescu, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) și inspectorii Direcției Generale a Vămilor (DGV) demarează la nivel național acțiunea ”Demetra” în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor și fructelor. Inspectorii antifraudă vor controla achizițiile intracomunitare și importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei și rețelele de vânzare en-gros și en-detail ale acestor produse”.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a minimalizat efectul controalelor din vămi, care a blocat sute de camioane. "Au fost niște blocaje, pentru că oamenii s-au obișnuit să intre în România și să descarce marfa", a spus Teodorovici, precizând că se prelevează probe, cu scop evitarea dublului standard în ceea ce privește calitatea produselor și combaterea evaziunii fiscale.

"Cam 60% din evaziunea pe fructe și legume este din produsele care vin din spațiul intracomunitar (...) Este vorba și de acel dublu standard pentru care trebuie să acționăm, de aceea echipa de control conține și colegi de la ANSVSA care iau inclusiv probe pentru a vedea exact dacă actele care arată proveniența, calitatea și destinația mărfii concordă cu marfa. Cele care sunt pentru tranzit nu durează mult, au fost niște blocaje pentru că oamenii s-au obișnuit să intre în România și să descarce marfa, cu toate că pe acte era indicat tranzit”, a declarat ministrul, sâmbătă.

Potrivit subcomisarului Loredana Chifor, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, în Bihor, sâmbătă, nu exista niciun camion cu fructe blocat în punctul de trecere a frontierei prin Borș din cauza acestor controale.

UPDATE: 80 de tone de fructe și legume "neutralizate"

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, duminică, faptul că în primele zile ale acțiunii ”Demetra” a confiscat și va trimite la ”neutralizare” peste 80 de tone de fructe și legume de import. 

Potrivit comunicatului, până la această dată au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.200 de lei.