Patru români cu vârste între 35 și 40 de ani riscă să facă închisoare în Italia după ce, de sărbători, au tăiat porcul în curte, ei fiind denunțați pentru "cruzime faţă de animale şi tranşare clandestină".

După publicarea știrii pe site-ul Il Messaggero, mai mulți italieni au condamnat gestul românilor, în timp ce alții și-au amintit că așa erau sacrificate animalele, pe vremuri, și în Italia.

Porcul a fost tăiat în curtea românilor din zona Lavinio (Anzio), fără a fi asomat. La fața locului a fost chemată poliția locală de către vecinii speriați de zgomotele făcute de animal. Poliția a descoperit un porc pe jumătate ars abandonat pe o masă și acoperit cu un sac de plastic negru. 

Întâmplării i-a fost dedicat un amplu material în cotidianul Il Messaggero, care scrie că românii au fost denunțați fiindcă au tăiat un porc „în mod abuziv”.

"Imediat au intervenit la faţa locului agenţii conduşi de comandantul Sergio Ierace, care au găsit un porc tăiat de curând într-o grădină de lângă locuinţa celor patru români, în absenţa oricăror condiţii de igienă şi siguranţă. Agenţii au constatat, după o examinare succesivă, că săracul animal a fost sacrificat fără a fi mai întâi asomat, operaţiune prevăzută pentru a nu provoca suferinţa inutilă a animalului", scriu jurnaliștii italieni.

Poliţia a solicitat intervenţia Autorităţii locale sanitare (ASL), care a confirmat nu numai moartea violentă a animalului, ci şi "cruzimea cu care a fost sacrificat", fără a fi asomat, aşa cum prevede legea.

"Acţiunile ulterioare de investigaţie au dus la identificarea fermei de unde provine porcul, fiind vorba de o fermă autorizată, dar încă se cercetează modalitatea de vânzare şi transportul animalului", mai scrie Il Messaggero.

Cei patru români, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, împreună cu un cetăţean italian, care a transportat porcul, au fost denunţaţi pentru "cruzime faţă de animale şi tranşare clandestină".

Ei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni până la un an şi o amendă de până la 150.000 de euro, potrivit hotnews.ro.

În mai puţin de o oră, ştirea publicației italiene a strâns sute de comentarii. Câţiva cititori le-au urat celor patru români "aceeaşi soartă ca a animalului". "Ar trebui măcelăriţi aceşti zulu", "La moarte cu ei", "blestemaţilor" sunt doar câteva comentarii.

Alții, în schimb, spun că tradiții similare au existat și în Italia. "Când eram tânăr, aşa erau sacrificate toate animalele la ţară", a scris un cititor. "Până acum 20, 30 de ani, era o sărbătoare, acum devine o crimă", a completat altul.