Au fost percheziţii la compania naţională aviatică TAROM marţi dimineaţa. Procurorii DIICOT au descins la biroul sindicatului Direcţiei Tehnice din cadrul companiei suspectând fapte de "delapidare şi corupţie".

Presa centrală, citând mai multe surse, scrie că ar fi vizaţi un lider sindical şi mai mulţi mecanici care ar fi săvârşit fapte de delapidare la achiziţionarea unor piese de schimb.

De altfel, scrie Mediafax.ro, citând surse judiciare, pe lângă percheziţionarea sediului TAROM, procurorii DIICOT au mai ridicat documente şi din casele unui lider al sindicatului şi de la câţiva mecanici. 

Ulterior, directorul general al TAROM, Mădălina Mezei a explicat: "Este vorba de predare de înscrisuri pe bază de ordonanţă, Tarom nu este percheziţionat. Este o percheziţie punctuală care vizează biroul sindicatului din cadrul Direcţiei Tehnice. Este în urma unor acţiuni de control desfăşurate în cadrul companiei de-a lungul timpului. Noi avem misiunea de a preda înscrisuri. Nu este nimic instrumentat, e o cercetare in rem (cu privire la fapte, n.r.)".

Pe parcursul percheziţiilor, acivitatea angajaţilor TAROM nu a fost restricţionată, nici chiar a celor vizaţi din cadrul Direcţiei Tehnice. Operarea curselor s-a desfăşurat în mod normal. 

DIICOT a confirmat acţiunea. "În această dimineaţă, procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Directiei de Politie Transporturi au efectuat un număr de 25 de perchezitii domiciliare ( 14 Bucuresti, 7 Ilfov, 2 Prahova, 1 Dâmboviţa si 1 Braşov), într-o cauză în care se efectuează urmărirea penală "in rem" sub aspectul săvârşirii de către mai multe persoane a unor fapte de delapidare şi corupţie", se arată într-un comunicat al instituţiei.

"De asemenea, în conformitate cu art.170 cod procedură penală, procurorii procedează la ridicarea de înscrisuri de la sediul unei companii aeriene şi efectuează o percheziţie la punctul de lucru al unui sindicat", au precizat reprezentanţii DIICOT, printr-un comunicat de presă.

La începutul acestui an, premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de Control la TAROM pentru a verifica, regulile care guvernează sistemul de administrare şi control, precum şi circumstanţele în care două aeronave Airbus A310 au fost înstrăinate în anul 2018.