După China, Coreea de Sud este a doua ţară care reuşeşte să reducă numărul noilor pacienţi infectaţi cu COVID-19, adică să aplatizeze curba clasică de contaminare, potrivit New York Times.

Chiar dacă sunt foarte diferite ca sisteme politice şi culturale, cele două ţări au aplicat seturi relativ similare de măsuri, în a doua etapă a epidemiei.

PressHub.ro a menţionat câteva dintre acţiunile care se regăsesc în strategia Coreei de Sud. De exemplu, învăţând din experienţa epidemiilor regionale SARS (2003) şi MERS (2015), sud-coreenii au dezvoltat proceduri, protocoale, instituţii, laboratoare, stocuri de material necesar. "Pe scurt, toată lumea ştie ce are de făcut", scrie PressHub.

De asemenea, această ţară are cea mai mare capacitate de testare din lume, cu peste 20.000 testări pe zi, ceea ce a determinat cea mai redusă rată de decese dintre ţările afectate de Covid19, anume 0,7% (față de media globală de 3,4%). În Coreea de Sud, se fac și se încurajează testări în sistemul privat la prețul de 134 dolari, dar cazurile de pacienți cu risc sunt testate gratis.

Este important de menţionat şi că toți coreenii respectă riguros ”social distancing”, adică distanțarea socială de care vorbesc toate guvernele, respectiv doi metri de siguranță față de alte persoane. Unele surse chiar atribuie sintagma ”distanțare sociala” președintelui Coreei de Sud.

Toate adunările publice au fost suspendate, indiferent de natura lor, şi nimeni nu plânge după ele.

Nu în ultimul rând, sacţiunile sunt uriaşe pentru nerespectarea carantinei: amendă de 7.500 de dolari şi un an de detenţie. Salariul mediu în Coreea de Sud este de 3.150 dolari, aşa că cetăţenii au motive să se conformeze.

Citeşte şi alte măsuri luate în Coreea de Sud, pe www.presshub.ro!