Fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, a susținut, într-un interviu pentru HotNews, că a ales să-și dea demisia în momentul în care în Guvern „s-au propus anumite lucruri cu care eu nu puteam fi de acord”.

Negrescu nu a dat detalii concrete, pe motiv că discuțiile din guvern au fost „la confidențial”, însă a sugerat că acestea au avut legătură cu poziționarea Romaniei față de Uniunea Europeană, valorile și standardele acesteia, precum și cu mandatul țării noastre la președinția Consiliului UE.

„Eu sunt profund atașat de parcursul european al României, profund atașat că trebuie să respectăm standardele europene, că există cutume pe care nu le putem schimba și că putem avea o Românie puternică în UE dacă respectăm toate acestea, fiind capabili în acest fel să ne exprimăm interesele. Eu am crezut că inițiativele propuse de unii dintre colegii mei nu mergeau în această direcție și nu puteam să-mi desfășor activitatea la același nivel”, a spus Negrescu.

Fostul ministru a precizat că, înainte de a-și anunța în Guvern intenția de a demisiona, l-a contactat pe șeful PSD, Liviu Dragnea pentru a-l informa. „A fost o comunicare în scris”, a spus el. Întrebat dacă Dragnea i-a răspuns sau nu la telefon, Negrescu a răspuns doar că „am avut o comunicare și cred că asta este cel mai important”. 

Fostul ministru a precizat că în schimbul de mesaje Liviu Dragnea nu i-a cerut să rămână la minister. „Era vorba să avem o discuție în partid. Am remarcat că luni lucrurile mergeau în altă direcție”, a spus el. 

Negrescu a admis că problematica europeană „nu a fost de foarte multe ori pe agenda” sedințelor conducerii PSD, fără a face prea multe comentarii despre retorica anti-UE a social-democraților. El a sugerat însă că, în acest moment, canalele de dialog între sociali-democrați și Bruxelles sunt blocate.