Virusul pestei porcine africane continuă să se extindă în România. Specialiştii au confirmat prezenţa lui ​şi într-o gospodărie din Rusăneşti, judeţul Olt, astfel că numărul total al judeţelor unde a fost semnalată boala ajunge la 18.

Această localitate se află la aproximativ 3 kilometri de graniţa cu judeţul Teleorman, în apropierea zonei unde au confirmate cazuri de pestă porcină africană la mistreţi, scrie news.ro.

Din datele preliminare ale anchetei, aflate în desfăşurare, a reieşit că proprietarul porcului diagnosticat are o stână în apropierea judeţului Teleorman, unde, pe perioada verii a crescut şi porci.

ână în prezent au fost raportate peste 1.100 de focare de pestă porcină africană, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii de ANSVSA, înainte de confirmarea din judeţul Olt, pesta porcină africană (PPA) evolua în 289 de localităţi din 17 judeţe, cu un număr de 1.108 focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 234 de cazuri la mistreţi.

În total, fuseseră eliminaţi 361.132 de porci afectaţi de boală.

Astfel, în judeţul Satu Mare sunt 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 14 cazuri la mistreţi, în Bihor – 43 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Sălaj – 4 cazuri la mistreţi, în Tulcea – 570 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o exploataţie de tip A) şi 81 de cazuri la mistreţi, în Brăila – 114 de focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale) şi 2 cazuri la mistreţi, în Constanţa – 87 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi, în Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, în Galaţi – 15 focare în gospodăriile populaţiei şi 5 cazuri la mistreţi, în Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei, în Călăraşi – 95 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 24 de cazuri la mistreţ, în Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei, în Giurgiu – 25 focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ, în Teleorman – 7 focare în gospodăria populaţiei şi 56 de cazuri la mistreţi,  în Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei, în Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei, în Dolj – un focar în gospodăria populaţiei şi în Argeş – un focar în gospodăria populaţiei.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.