Zeci de organizații din peste 130 de țări și mii de adolescenți au intrat vineri în grevă şi au organizat marşuri, participând astfel la cel mai mare protest din istorie împotriva schimbărilor climatice.

Iniţiatoarea manifestațiilor a fost Greta Thunberg, o activistă suedeză în vârstă de 16 ani. În New York, primarul Bill de Blasio le-a permis elevilor să lipsească de la școală pentru a merge la marşuri.

De altfel, acesta şi primarii din Los Angeles, Paris și Copenhaga au semnat o scrisoare comună prin care au lăudat eforturile tinerilor de a atrage atenția asupra efectelor schimbărilor climatice.

În Londra, peste 1.000 de angajați și studenți s-au întins pe iarbă cu pancarte lângă ei. Manifestările au fost susținute și de companii precum Amazon și Microsoft, care le-au dat liber angajaților pentru a putea merge la proteste, iar unele site-uri au fost indisponibile, susţinând greva.

În România, au fost proteste în București, Iași, Târgu Jiu, Cluj-Napoca și Timișoara, iar site-ul dexonline.ro nu a putut fi folosit o zi întreagă.