PNL a depus joi, la Parlament, o inițiativă de abrogare a legii recursului compensatoriu, adoptată de PSD-ALDE-UDMR, care a permis eliberarea mai devreme din închisori a 14.000 de persoane condamnate pentru tot felul de fapte penale, motivând că fenomenul infracțional este scăpat de sub control tocmai din cauza acestei legi.

Iniţiativa îi aparţine deputatului de Bihor Ioan Cupşa, singurul din PNL care în 2017 a votat legea, afirmând ulterior că a făcut-o din eroare pentru că... a încurcat butoanele la votul electronic.

Potrivit propunerii acestuia, Legea 169/2017 pentru modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate ar urma să fie abrogate în totalitate.

În expunerea de motive semnată de Cupşa se arată, conform g4media.ro, că „fenomenul infracțional în România – care cuprinde actele de corupție, marea infracționalitate și mica infracționalitate – din păcate este scăpat de sub control”, iar „recidiva este la cote alarmante”, ajungând la cote de peste 60%. Prin iniţiativa sa, Cupşa şi cosemnatarii acesteia, cu toţii parlamentari ai PNL, afirmă că doresc să limiteze „perturbările sociale provocate de recursul compensatoriu” și creşterea încrederii populației în „funcția de prevenție a pedepsei, care se realizează prin descurajarea condamnatului, care suportă efectul de constrângere a executării pedepsei penale”.

”Urmărim ca pedeapsa să-și atingă scopul de descurajare la săvârșirea unor fapte grave antisociale, a faptelor cu violență”, mai explică inițiatorii.

O inițiativă similară a fost înregistrată la Parlament şi pe 14 ianuarie de către 27 deputaţi şi 12 senatori USR, nemulţumiţi că legea recursului compensatoriu a permis eliberarea din închisori a mii de infractori periculoși, mulți dintre cei condamnați pentru crimă și viol recidivând între timp.

Iniţiat de fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, în contextul supraaglomerării din închisori, proiectul legii recursului compensatoriu a fost asumat de Guvernul Grindeanu şi susţinut în Parlament de reprezentanţii PSD, ALDE şi UDMR, care au modificat condiţiile prevăzute iniţial pentru eliberarea înainte de termen a deţinuţilor, prevăzând să beneficieze de ea cei aflaţi în spaţii de detenţie nu mai mici de 3 metri pătraţi/deţinut (cât este standardul minim european), ci de 4 metri pătraţi, care nu au acces la activităţi în aer liber, la lumină naturală, temperaturi adecvate în camere, lipsa posibilităţii de a folosi toaletele în regim privat sau ale căror camere au igrasie.

Anul acesta, pe 14 ianuarie, Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că numărul infractorilor eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu se ridică la 14.402, mai mult de 700 dintre aceștia întorcându-se deja după gratii.

Pe de altă parte, săptămâna aceasta ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a pregătit un proiect în baza căruia fiecare condamnat care nu a beneficiat de recursul compensatoriu, adică eliberaţi înaintea Legii 169/2017, să primească din partea statului câte 5 lei pentru fiecare zi fără acest beneficiu.