Sistemul laser de mare putere de la Măgurele realizat de francezii de la Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro, a ajuns la nivelul proiectat de 10 PetaWaţi (un PetaWatt însemnând un Wat la puterea a 15-a), cel mai puternic din lume. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, în 2018 fiind testat la puterea intermediară de 3 PW, iar la începutul lui februarie la 7 PW.

"Centrul de la Măgurele este exact aplicaţia descoperirii din 1985 a lui Gérard Mourou (n.r. – câştigătorul Premiului Nobel pentru Fizică în 2018) şi a Donnei Strickland, numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Pe scurt, teoria lui Gérard Mourou spune că, pentru a creşte puterea laserului, te izbeşti de dificultăţi tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topeşte tot. Ideea lor a fost că întâi se lungeşte pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă şi la sfârşit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârşit, după ce trece prin tot sistemul şi se foloseşte întreaga putere numai la final, când interacţionează cu materia", a explicat pentru edupedu.ro Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică de la Măgurele, unde a fost demarat cel mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Extrem Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), proiect european în care sunt implicate mai multe state UE.

O importanţă majoră în luarea deciziei ca România să fie parte a acestui proiect au avut-o fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu (Guvernul Boc), iar primele idei şi contacte au fost făcute de Cristian Adomniţei (Guvernul Tăriceanu) şi Anton Anton.

Decizia pentru alocarea fondurilor europene în vederea construirii efective a laserului de la Măgurele le-a aparţinut lui Daniel Funeriu şi Emil Boc.

Comisia Europeană a aprobat finanţarea proiectului ELI de la Măgurele în septembrie 2012, iar Nicolae Zamfir este directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

Potrivit hotnews.ro, principalele echipamente de cercetare de la Măgurele sunt cei doi laseri de mare putere (10PW) şi acceleratorul de electroni ca generator de fascicul gamma de mare intensitate.

Dacă laserii au fost instalaţi, la Sistemul Fascicul Gamma se înregistrează o întârziere de mai bine de un an.

Construit de Consorţiul EuroGammaS condus de Institutul Naţional de Fizică Nucleară din Italia, în baza unui contract de 66 de milioane de euro, semnat în martie 2014, Sistemul Fascicul Gamma este adus pe platforma de la Măgurele, dar consorţiul nu începe instalarea, care ar trebuie să fie gata pe 31 octombrie 2018.