Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că a cerut demisia şefului Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Narcis Neaga, acuzându-l pe acesta că a "dezinformat" în legătură cu cei 180 kilometri de autostradă promişi pentru acest an, dar şi că "a blocat în mod nejustificat evoluţia unor proiecte".

"Am primit o analiză detaliată a stadiului proiectelor de infrastructură, iar rezultatele nu au fost deloc mulţumitoare. Conducerea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a blocat în mod nejustificat evoluţia unor proiecte", a declarat Viorica Dăncilă, marţi, în deschiderea şedinţei de Guvern, potrivit adevarul.ro.

Dăncilă a dat drept exemplu Autostrada Sibiu-Piteşti, secţiunea IV, care avea documentaţia gata din luna mai a anului 2018, însă "actualul management a anulat-o şi timp de mai bine de un an nu a făcut niciun demers pentru promovarea investiţiei", notează aceeaşi sursă.

Totodată, premierul a vorbit şi despre secţiunile 3 şi 4 aferente Drumului Expres Craiova-Piteşti, ale căror proceduri de proiectare şi execuţie sunt blocate de către CNAIR, deşi documentaţia este definitivată încă din anul 2017.

"Aceeaşi conducere a CNAIR şi-a asumat termene total nerealiste în cadrul finalizării proiectelor şi a dezinformat cu privire la stadiul şi evoluţia unor investiţii majore. Mă refer la deschiderea integrală a circulaţiei pe Autostrada Sibiu-Nădlac, precum şi la realizarea a 180 de kilometri de autostradă până la finalul acestui an", a declarat prim-ministrul României.

Blocajul şi întârzierile în evoluţia proiectelor "arată clar lipsa de interes pentru aceste obiective foarte importante pentru România", a adăugat Dăncilă.

"Din acest motiv, am cerut demiterea directorului general interimar al CNAIR. Aşa cum am spus, nu mai accept niciun fel de întârziere în implementarea proiectelor de investiţii, nici din partea autorităţilor şi nici din partea constructorilor", a spus Viorica Dăncilă. 

UPDATE: Neaga a demisionat

Directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, a anunţat marţi seara că a decis să demisioneze din funcție, după ce premierul Viorica Dăncilă a cerut ministrului Transporturilor Răzvan Cuc demiterea sa. 

„Având în vedere importanța dezvoltării infrastructurii rutiere pentru bunul mers al economiei românești și faptul că pentru a reuși să atingem cu succes acest obiectiv este nevoie de bună credință și de colaborarea necondiționată a tuturor factorilor de decizie din România, precum și în urma unei discuții pe care am avut-o cu Președintele Consiliului de Administrație, Costin Mihalache, am decis să renunț la funcția de Director General al CNAIR S.A.”, a transmis Narcis Neaga, într-un comunicat remis presei.