Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, miercuri, ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să prelungească vacanţa de vară cu o săptămână. Iniţial, ministrul Educaţiei stabilise, prin ordin guvernamental, ca anul şcolar să înceapă la data de 9 septembrie.

"Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie. Sunt convinsă că este încă o măsură aşteptată de elevii din România", a spus Viorica Dăncilă, potrivit agenţiei Mediafax, la începutul şedinţei de guvern care a avut loc miercuri. 

Potrivit Ziare.com, decizia premierului vine în contextul în care în luna mai, prim-vecepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Nicolae Bucovala, a explicat că anul trecut au fost încheiate contracte cu turoperatorii până în 15 septembrie.

"Rugămintea mea este, dacă se poate, să lăsăm copiii să înceapă şcoala pe 15 - 16 septembrie. Şi noi am fost elevi şi ştim foarte bine că şi cu o săptămână în plus şi cu una în minus, tot acolo ajungem. Pentru turism este benefic dacă ne ajutaţi să rezolvam această problemă", spunea în mai, Bucovala, potrivit sursei citate. 

În replică, Andronescu a declarat, la vremea respectivă, că nu intenţionează să prelungească vacanţa elevilor. "Nu poţi să răspunzi favorabil tuturor cerinţelor şi atunci, întotdeauna, se realizează acest echilibru, între interesul şcolii, major pentru mine şi pentru ce înseamnă şcoala şi, sigur, interesele de natură economică", a argumentat Andronescu. 

De data aceasta însă, surse guvernamentale ale Mediafax spun că ministrul Educaţiei va purta, luni, mai multe discuţii cu reprezentanţii profesorilor şi a părinţilor pentru prelungirea vacanţei.

Printr-un comunicat transmis presei la câteva ore de la anunțul premierului, Federația Elevilor din România (FER) a anunțat că membrii acesteia „condamnă solicitarea făcută de prim-ministrul României, Viorica Dăncilă către ministrul educației, de a decala începerea școlii până pe 16 septembrie, ca un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului școlar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie”.

În esență, elevii spun că amânarea începerii anului școlar nu este potrivită, deoarece „amânarea începerii școlii va duce la extinderea perioadei de predare până pe la jumătatea lunii iunie, fapt ce poate afecta considerabil capacitatea elevilor de a absorbi informația, datorită temperaturilor ridicate”.

„Solicităm, pe această cale, Ministrului Educației Ecaterina Andronescu să respingă propunerea doamnei prim-ministru, Viorica Dăncilă, și să ia în considerare începerea anului școlar la 1 septembrie. Totodată, solicităm prim-ministrului României să se preocupe de adevăratele nevoi ale elevilor, precum transportul sau bursele, în schimbul propunerilor cu caracter populist, care dăunează sistemului de învățământ”, au precizat elevii în comunicat.