Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, joi, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să-i demită pe purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Daniel Osmanovici, şi pe directorul instituţiei Răzvan Vulcănescu.

Solicitarea vine după ce, cu o zi înainte, Osmanovici a declarat la un post de radio - în contextul în care platforma online care gestionează cardurile naţionale de sănătate este blocată de 18 zile - că "oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem".

"Am văzut declaraţiile purtătorului de cuvânt de la CNAS, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcţie. De aceea solicit ministrului Sănătăţii demiterea purtătorului de cuvânt şi a directorului CNAS. Nu vom accepta niciodată ca un funcţionar public, un om care deţine o anumită funcţie, să aibă astfel de cuvinte pentru cetăţeni", a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă într-o conferinţă de presă care a avut loc în Drobeta Turnu Severin.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al CNAS a fost întrebat de RFI Romania ce se întâmplă cu oamenii care sunt grav bolnavi şi poate chiar vor muri în timp ce sunt plimbaţi şi puşi să aştepte serviciile la care au dreptul, pentru că sistemul informatic a picat de 18 zile. "Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice instituţie de pe planeta Pământ. Oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem", a fost răspunsul cinic dat de Osmanovici.

Ulterior, acesta a declarat pentru B1TV în cadrul unei intervenţii telefonice că informaţiile au fost interpretate greşit. "A fost diferenţă între ce am zis eu şi ce a zis respectivul reporter, dar nu are relevanţă asta. Este mult mai important să fie înţeles următorul lucru: în condiţiile în care din 24 au apărut disfuncţionalităţi şi au existat momente extrem de apăsătoare în care a trebuit să interacţionez cu oameni şi să le explic ce se întâmplă cu sistemul, fără să folosesc ca o scuză, m-am dus în zona de oboseală şi când omul este obosit greşeşte", s-a scuzat Osmanovici. 

Totodată, pe pagina de Facebook, reprezentantul CNAS a scris "am greşit", însă a susţinut că "toți pacienții SUNT ȘI POT FI îngrijiți, chiar și cu sistemul informatic TEMPORAR offline".

După incident, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că asemenea cuvinte nu ar trebui folosite de nimeni. "Este o declaraţie absolut nefericită, nimeni nu ar trebui să o facă. Tot ce furnizăm, Casa de Asigurări, Ministerul Sănătăţii, trebuie să fie de o anumită calitate. Cea mai potrivită abordare ar fi fost adresarea de scuze pacienţilor şi utilizatorilor sistemului" a precizat ministrul.

Pintea a mai adăugat că, la rândul său, a cerut explicaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind funcţionarea sistemului şi a primit asigurări că de luni acesta va deveni operaţional.

Platforma online care gestionează cardurile naţionale de sănătate este blocată de 18 zile. Conform legii, medicii nu pot să efectueze niciun fel de operaţiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul de sănătate. Totuşi, în cazul pacienţilor aflaţi în stare gravă sau a celor care au nevoie de reţete urgente, sunt obligaţi de situaţie să efectueze operaţiunile medicale.

Directorul CNAS, Răzvan Vulcănescu, a declarat că nu i-a în calcul o demisie în acest moment. "Nu am luat în calcul o demisie la acest moment. Nu consider că mă fac vinovat de nefuncţionalitatea platformei informatice şi sunt anumite lucruri care trebuie privite în ansamblu, de-a lungul timpului, de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie", a spus Vulcănescu.