Într-o declaraţie susţinută joi seara la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut apel ca românii să respecte regulile de igienă, acestea fiind "principala linie de apărare" în faţa coronavirusului. Totodată, şeful statului le-a cerut cetăţenilor să nu răspândească ştirile false şi să se informeze din surse oficiale. În plus, Iohannis le-a transmis să nu ia cu asalt magazinele şi farmaciile, căci nu e cazul.

"Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent, în care lucrurile evoluează rapid şi imprevizibil. Autorităţile care gestionează situaţia creată de noul coronavirus au luat din timp măsurile necesare pentru a limita efectele negative. Dar pentru a fi cu adevărat eficiente, aceste măsuri, instituite de Guvern, trebuie urmate cu stricteţe de fiecare dintre noi", a spus Iohannis. 

În acest context, el a adăugat: "Respectarea fără excepţie a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva răspândirii virusului şi cu toţii putem contribui din acest punct de vedere la diminuarea riscului de contaminare". 

Mai mult, preşedintele României a spus că e important să se limiteze pe cât posibil contactul social, aglomeraţiile. 

"Carantina sau autoizolarea acolo unde se impun sunt obligatorii, oricât de neplăcute ar fi sau oricât disconfort temporar ar crea. Nedeclararea tuturor informaţiilor către medici şi ignorarea restricţiilor de autoizolare sau de carantină pot avea efecte foarte grave atât asupra persoanei care face aceste lucruri, cât şi asupra apropiaţilor săi sau chiar asupra întregii comunităţi. Împiedicând răspândirea virusului în comunitate, câştigăm timp preţios pentru a lupta cu acest flagel", a mai subliniat Iohannis. 

El a făcut apel la un comportament responsabil. "Peste tot în lume, în cazul unei epidemii sau pandemii, sistemul medical este supus unei presiuni uriaşe. Depinde de fiecare dintre noi să punem umărul la atenuarea acestei presiuni. Ajutând medicii, îi ajutăm practic pe semenii noştri a căror viaţă sau sănătate ar fi în mare pericol fără asistenţă medicală. O atitudine prudentă şi responsabilă nu echivalează sub nicio formă cu panica", a afirmat preşedintele. 

Acesta a subliniat că este important ca oamenii să nu creadă şi să spună mai departe ştiri sau informaţii alarmiste. "Dacă auziţi un zvon, nu îl răspândiţi mai departe şi descurajaţi-i pe ceilalţi să o facă. Pandemia de informaţii false şi de minciuni este extrem de periculoasă şi de nocivă", a declarat şeful statului. 

El a subliniat că românii ar trebui să-şi ia informaţiile doar din surse oficiale. În plus, a făcut un apel ca oamenii să nu se înghesuie la cumpărături: "Urmăriţi comunicările publice făcute de instituţiile statului, urmăriţi canalele oficiale de transmitere a ştirilor. Am constatat cu toţii cât de mult rău pot produce asemenea ştiri false, precum cele care circulă acum - cică oraşe întregi din România urmează să intre în carantină. Nu ne aflăm într-un asemenea scenariu. Nu luaţi cu asalt magazinele şi farmaciile".

Klaus Iohannis a vorbit şi despre faptul că anumite sectoare ale economiei suferă pierderi în aceste zile. 

"Din acest motiv, am prezidat ieri prima şedinţă a unui grup de lucru interinstituţional constituit special pentru a identifica acele căi şi soluţii directe menite să sprijine aceste sectoare şi mediul de afaceri. În urma procesului de analiză, vom veni cu măsurile care pot ajuta direct şi eficient", a spus preşedintele. 

El a încheiat tema spunând că este "optimist": "Deşi nimeni nu poate oferi garanţii, sunt optimist că vom trece împreună cu bine peste această grea încercare pentru români şi pentru România. Separaţi suntem slabi în faţa oricărei vulnerabilităţi, pe când împreună, cu omenie, încredere şi spirit de întrajutorare, vom reuşi să depăşim toate obstacolele".

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seara, că va convoca consultări cu partidele parlamentare începând de vineri, de la ora 13.00, după ce Florin Cîţu şi-a depus mandatul, şi a cerut "imperativ" Parlamentului ca săptămâna viitore să fie învestit un guvern cu puteri depline. "Răfuielile politice nu îşi au rostul, traversăm o perioadă complicată", a spus Iohannis. El a susţinut că decizia lui Cîţu "dovedeşte maturitate politică", în contextul crizei coronavirus.