Persoanele fizice dar şi firmele din România vor putea să amâne plata ratelor la bănci cu până la 9 luni, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis în urma unei şedinţe cu premierul Ludovic Orban şi câţiva dintre miniştri. 

"Dorim să venim cu măsuri de sprijin şi pentru oamenii simpli şi pentru firmele româneşti pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece peste această criză. Ne dorim cu toţii ca atunci când criza sanitară se termină, România să fie în situaţia de a reporni imediat economia", a afirmat şeful statului. 

El a anunţat apoi oficial două măsuri convenite cu premierul Ludovic Orban. 

"Prima, foarte importantă: se conturează o rectificare bugetară extraordinară pe două paliere. Este nevoie de rectificare pentru a aloca mai mulţi bani pentru sănătate, sănătatea oamenilor este prima prioritate", a anunţat Iohannis, adăugând că, prin aceeaşi rectificare, se vor suplini banii care se alocă pentru şomajul tehnic.

"A doua chestiune care cu siguranţă îi va bucura pe foarte mulţi. Guvernul e pregătit ca mâine (n.r. joi) să dea ordonanţă de urgenţă care permite amânarea plăţilor ratelor la bancă, pe de o parte pentru persoane fizice, dar şi pentru firmele din România. La cererea celor care au datorii la bănci, plata se poate amâna cu până la 9 luni. Suntem convinşi că până atunci economia îşi va reveni, oamenii îşi vor reveni", a mai spus preşedintele României. 

Ministrul Economiei, Florin Cîţu, anunţase de marţi că Guvernul pregăteşte o astfel de propunere pentru a veni în sprijinul românilor afectaţi de criza coronavirusului. 

Citeşte şi:

Anunţ important al ministrului Finanţelor: Cei care nu-şi pot plăti ratele vor putea cere păsuire de la bănci!