În prima reacţie publică de după anunţarea rezultatelor exit-poll de la scrutinurile de duminică, Klaus Iohannis a salutat „participarea senzaţională” a românilor, „rezultatele foarte bune” ale PNL şi USR-PLUS. Şeful statului a cerut, pe de altă parte, Guvernului PSD „să dispară”, în urma rezultatelor care arată că „nu a câştigat nimic”.

„Ați dat un vot ferm, care nu poate fi ignorat de niciun politican din România. Referendumul a trecut cu brio. Ați votat clar și ferm pentru o politică corectă, pentru o justiție independentă, pentru o bună guvernare, pentru români și România. Vă mulțumesc pentru această participare pentru referendumul pe care l-am convocat” a spus Iohannis, precizând că „avem în jur de 50 la sută la europarlamentare, în jur de 40 la sută la referendum”.

Iohannis a mulţumit partidelor care au sprijinit iniţiativa sa: PNL şi USR-PLUS dar şi românilor în general, fiindcă „ați votat pentru România Europeană”.

„Din păcate nu peste tot lucrurile au mers bine. Am văzut cozi, mai ales în diaspora. Mulțumesc românilor care au avut răbdare să ajungă. Cu toții au votat pentru o Românie Europeană. Nu pot să observ că PSD a doua oară deja și-a bătut joc de români, mai ales de românii din Diaspora”, a spus preşedintele. 

În ce priveşte partidul de guvernământ, Klaus Iohannis a spus că „PSD a obținut un rezultat pe măsura realizărilor din doi ani și jumătate”, adică „nimic nu a făcut, nu a cîştigat nimic”. 

„Este clar că acest, cum am mai clasificat, acest accident al democrației românești, guvernarea PSD, trebuie să dispară. În ultima acestui rezultat, Guvernul trebuie să plece. Este un rezultat care nu poate fi interpretat în niciun alt fel”, a încheiat şeful statului.