Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut, miercuri, prima reacţie după eşecul referendumului pentru familia tradiţională, lăsând să se înţeleagă că vrea eliminarea pragului la consultarea populară.

"Noi stăm agăţaţi de un număr ipotetic de oameni care ar putea fi prezenţi la un referendum, oricare ar fi el, în România. Ştim că sunt milioane de români în afara ţării cu drept de vot. Ideea de cvorum se dovedeşte că de fapt diminuează sau inhibă prezenţa la vot. Dimpotrivă, cei care sunt împotriva întrebării din referendum au la îndemână boicotul referendumului. Eu am spus-o de mai multe ori, în momentul în care ar fi un referendum fără prag, s-ar mări prezenţa, pentru că cei care sunt împotrivă ar veni să spună «nu» pentru că este jocul majorităţii. (...) A fost o voinţă de participare de 4 milioane de români, alţii au boicotat, ăsta e rezultatul şi mergem înainte", a declarat miercuri Liviu Dragnea în Parlament, potrivit adevarul.ro.

Conform sursei citate, el i-a acuzat de manipulare pe cei care au spus că acest referendum a fost făcut în interesul partidului sau în interesul său. De asemenea, a subliniat că referendumul nu a fost asumat în niciun fel de PSD, partidul făcând doar o campanie de informare.

"S-a spus că este referendumul PSD-ului, că este referendumul meu, am auzit chiar oameni de foarte bună credinţă care spuneau că în spatele întrebării respective ar fi un interes de al meu sau interes al PSD-ului. Deci n-a fost niciun fel de limită în această materie de manipulare. Până la urmă a fost o voinţă de participare de 4 milioane de români care au vrut să-şi exercite un drept de vot, alţii au boicotat, ăsta este rezultatul şi mergem înainte", a spus Dragnea potrivit site-ului stirileprotv.ro.

Întrebat dacă rezultatul referendumului a fost un eşec, aşa cum a afirmat Codrin Ştefănescu, Dragnea a spus că ar fi un eşec al celor care au votat "Da", nu un eşec al partidului. 

Întrebat de jurnalişti dacă va exista la nivelul conducerii PSD o analiză a acestui referendum, Dragnea a spus că nu există motive pentru o astfel de şedinţă.

În continuare, însă, arată site-ul stirileprotv.ro, liderul PSD a insistat chiar să arate că numărul celor care au votat la referendum ar putea fi privit chiar ca o victorie pentru social-democraţi, chiar dacă acest referendum nu a fost validat. "Sunt aproape 4 milioane de români care au votat? Şi dintre ei, un procent uriaş care au votat DA? Şi atunci înseamnă că este eşecul fiecărui cetăţean român care a votat?", a spus Dragnea, la chestionările ProTV.

După cum se ştie, la referendumul de duminică s-au prezentat la urne 3.857.308 de alegători, reprezentând 21,10% din numărul persoanelor înscrise pe liste. Pentru ca acesta să fie validat, potrivit legii, era nevoie ca la urne să se prezinte cel puţin 30% dintre alegători.

91,56% dintre participanţi (3.531.732 persoane) au votat că vor modificarea Constituţiei, 6,47% (249.412) au spus NU, iar Voturi valabil exprimate la răspunsul ‘DA’ au fost 3.531.732, reprezentând 91,56% din numărul participanţilor, voturi valabil exprimate la răspunsul ‘NU’ - 249.412, adică 6,47%, iar 1,97% (76.111) au fost voturi nule.