Primarul PNL din Mogoşeşti-Siret, unul dintre cei mai longevivi primari din județul Iaşi, a întreţinut relaţii sexuale cu două minore, victime ale unei reţele de trafic de carne vie. Edilul Damian Butnariu şi-a recunoscut faptele în instanţă şi s-a autosuspendat din partid. Incidentul a avut loc în anul 2007, dar cazul a fost soluționat abia în 2019.

Răpite şi aduse la primar 

Potrivit Ziaruldeiasi.ro, Damian Butnariu se află în funcţie încă din anul 2004 şi este unul dintre cei mai influenţi primari din judeţ.

Informaţia apare într-un dosar în care mai mulţi proxeneţi periculoşi din acea zonă sunt judecaţi, tardiv, pentru fapte de trafic de carne vie pe care le-au comis în perioada 2007-2008. Proxenetul care i-a vândut minore lui Butnariu, Adrian Buduroi, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în 2019, însă sentința nu este definitivă. 

Numele primarului a ajuns la urechile poliţiştilor din Paşcani, încă din anul 2007, când una dintre fetele traficate, în vârstă de 17 ani, a depus o plângere împotriva proxenetului Adrian Buduroi pe care îl acuza că a răpit-o, atât pe ea cât şi pe sora sa. "Ar fi fost traficată de inculpatul Buduroi, fiind obligată să întreţină relaţii sexuale cu o persoană numită Damian (primarul comunei Mogoşeşti-Siret), pentru suma de 100 de lei de care a beneficiat inculpatul Buduroi", se arată în documentele de la dosar", potrivit sursei citate.

Fata a povestit şi cum a ajuns pe mâna proxenetului. În vara anului 2007 în care a fost răpită avusese un conflict cu mama aşa că a decis împreună cu sora să plece de acasă şi să mute într-o chirie. Acestea ar fi apelat la un tânăr care le-ar fi dus la Adrian Buduroi, acesta din urmă abuzându-le sexual, scenele fiind filmate.

"În zilele următoare, inculpatul a constrâns-o pe persoana vătămată să întreţină relaţii sexuale cu el ameninţând-o că va face publice înregistrări video ale relaţiilor sexuale întreţinute cu victima", a mai scris sursa citată din documente. După câteva zile, mama celor două surori a făcut plângere, iar proxenetul a trimis fetele la Poliţie.

Apoi, în toamna aceluiași, Adrian Buduroi a aşteptat-o pe Diana să iasă de la şcoală şi a ameninţat-o că o va omorî dacă nu va urca în maşina sa. Acolo, se mai afla o copilă de 17 ani, şi un alt bărbat. Buduroi a dus fetele în Mogoşeşti-Siret, chiar în sediul Primăriei.

"Martorul Butnariu Damian a confirmat faptul că, în cursul lunii septembrie a anului 2007, a întreţinut raporturi sexuale orale în sediul primăriei cu numita B.G.A. şi cu persoana vătămată M.D.I., care i-au fost aduse de către inculpatul Buduroi Adrian, plătindu-i inculpatului, pentru serviciile sexuale prestate de cele două tinere, suma de 100 sau 150 lei", precizează judecătorii de la Tribunal, în motivarea sentinţei de pe 31 mai 2019, potrivit site-ului de știri

În dosar se mai precizează că primarul şi-a menţinut declaraţia şi în timpul procesului. Sentinţa nu este definitivă şi, în perioada următoare, procesul se va relua la Curtea de Apel Iaşi. Dacă vor considera relevant, judecătorii pot cere reaudierea ca martor a primarului din Mogoşeşti-Siret.

„O poveste veche”

La câteva ore de la publicarea știrii în presă, primarul a transmis un mesaj pe Facebook. 

"M-am trezit astăzi, personaj principal într-o poveste, veche şi incheiată de 13 ani, în care am avut calitatea de martor. Eu sunt mândru cu ceea ce am realizat, în calitate de primar pentru comunitatea mea din 2004 încoace şi am şi puterea de a recunoaşte in faţa lui Dumnezeu şi a instanţelor de judecată atunci când greşesc. Sunt membru al P.N.L. de la începutul carierei mele publice şi inţeleg să mă pun la dispoziţia conducerii partidului în această situaţie şi rog să se ia act de dorinţa mea de a mă autosuspenda din această calitate, până când adevărul va ieşi la suprafaţă in acest caz”, a scris, între altele, primarul.