Premierul României, Ludovic Orban, a anunţat joi că Guvernul îşi asumă răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi. Orban a spus că alegerea primarilor cu jumătate plus unu din voturile cetăţenilor este "vitală" pentru legitimitatea edililor.

"După cum bine ştiţi, PNL susţine alegerea primarilor cu 50%+1 din voturi. În urmă cu câţiva ani de zile am iniţiat un proiect de lege de îmbunătăţire a modalităţii de alegere a primarilor. Acest proiect de lege a fost parcat neregulamentar la o defunctă comisie de cod electoral pentru a împiedica introducerea în plen şi adoptarea în Camera Deputaţilor. Ca atare, am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului", a declarat Orban, potrivit hotnews.ro. 

Prim-ministrul a adăugat: "E vital ca primarii să fie aleşi de jumătate plus unu din cetăţeni, pentru a avea legitimitate". El a mai precizat că a luat decizia asumării răspunderii pentru că nu mai este nicio şansă ca proiectul de lege să treacă de Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că în foarte scurt timp Guvernul va promova o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi.

Întrebat dacă este vorba despre o ordonanţă de urgenţă, şeful statului a spus că Guvernul este cel care va face publică varianta la care va recurge. "În foarte scurt timp Guvernul va promova o legislaţie pentru alegerea primarilor în două tururi", a afirmat Iohannis.