Primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a fost amendat cu suma de 10.000 de lei de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru o serie de declaraţii controversate. Edilul a spus că romii sunt o problemă a României şi că statul ar trebui să decidă, în urma unei anchete sociale, cine poate să întemeieze o familie. 

Hotnews.ro informează că hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de membrii colegiului CNCD, care au constatat că mesajul lui Dorin Florea încalcă dreptul la demnitate al cetăţenilor care aparţin unei clase sociale, respectiv al unei minorităţi etnice, constituind un discurs incitator la ură, depăşind limitele libertăţii de exprimare.

Nemulţumit de discuţia privind dublarea alocaţiei pentru copii, primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a făcut o propunere şocantă.

El a spus că este nevoie de "introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii". Viitorii părinţi ar trebui să facă dovada unui loc de muncă şi a unei locuinţe stabile, a unei situaţii financiare acceptabile. De asemenea, spune Florea, viitorii părinţi trebuie să aibă un nivel de educaţie minim stabilit prin lege şi, totodată, ar trebui stabilită o vârstă minimă la care un adult să devină părinte.

Contactat de HotNews.ro, Dorin Florea a susţinut că propunerea sa nu este "radicală deloc", fiind una despre care a mai vorbit şi în trecut. El a precizat că "statul încurajează nemunca" şi că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame "pentru banii de alocaţie". Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea roma, susţinând că, dacă se vor impune astfel de condiţii, "o să intre frica în ei" şi n-or să facă copii doar pentru bani, mai arată hotnews.ro. 

"Eu am (la Tg. Mureş-n.r.) cel mai mare număr de ţigani din ţară (...) Ţiganii sunt o problemă serioasă a României şi ne facem că nu vedem?! (...) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel", a spus el pentru aceeaşi publicaţie, precizând că "dacă văd trei copii la cerşit, în reţele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat şi să las pe seama Justiţiei".

Citeşte şi:

"Ţiganii sunt o problemă serioasă a României": Primarul din Târgu Mureş cere anchete sociale pentru cuplurile care vor copii