Sicriul în care se afla primul român mort de coronavirus în Italia, o femeie de 80 de ani originară din comuna Borşa, judeţul Maramureş, a fost adus în ţară de membrii familiei fără ca aceştia să fi anunţat autorităţile române. Înhumarea a avut loc fără preot.

Acte emise de italieni 

Cu aceeaşi maşină mortuară a fost adus şi sicriul în care se afla sora femeii. Românca se afla de ceva vreme în Italia pentru a-şi îngriji sora, în vârstă de 75 de ani, bolnavă de cancer. "Sora ei a murit cu două zile înainte de cancer, iar ea a murit la spitalul din Monza, regiunea Lombardia", a declarat în 14 martie pentru Mediafax primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş. Tot atunci acesta a spus că trupul femeii va rămâne în Italia deoarece autoritățile române nu permit deocamdată repatrierea. 

Vineri, primarul a declarat pentru Mediafax că transportul mortuar avea acte legale obţinute de la statul italian, care au permis să fie duse sicriele sigilate până în Borşa.

"Familia femeii de 80 de ani din Borşa, care a decedat în Italia confirmată cu coronavirus, a decis să aducă în ţară, pe cont propriu, sicriul cu trupul neînsufleţit al acesteia şi al surorii sale. Cele două sicrie au ajuns joi la Borşa, aduse de o firmă de transport de pompe funebre din comună, iar femeile au fost îngropate în cimitir fără preot. Transportul avea acte perfect legale obţinute de la statul italian, care au permis să fie aduse sicriele sigilate până în comună", a spus Timiş, potrivit sursei.

Fără știrea autorităților 

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă, a declarat, la rândul său tot pentru agenția de presă că transportul mortuar a ajuns, joi, în punctul de frontieră de la Petea şi i s-a permis intrarea în ţară în condiţiile în care toate actele emise de autorităţile italiene erau în ordine. 

"Maşina cu cele două sicrie sigilate a fost însoţită de poliţie şi jandarmi până la Borşa. Nimeni nu a ştiu nimic despre acel transport, nicio autoritate, nici DSP, nici Prefectura, familia a fost cea care a decis să aducă sicriele în ţară pe cont propriu cu o firmă de pompe funebre din Borşa, fără să anunţe pe nimeni", a spus Bucă. 

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că maşina respectivă de transport mortuar a fost dezinfectată iar şoferul a intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

În România, până acum au fost confirmate 277 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Din fericire, în ţară nu s-a înregistrat nici un deces din cauza noului virus.