Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va începe să testeze aplicaţia RO-Alert, menită să avertizeze şi să alarmeze populaţia în situaţii de urgenţă. Anunţul a fost făcut sâmbătă, într-o conferinţă de presă a secretarului de stat Raed Arafat, transmisă în direct în toate prefecturile din ţară.

"Astăzi facem încă un pas cu sistemul RO-Alert, în sensul în care lansăm pagina web de informare a sistemului RO-Alert şi care este accesibilă populaţiei. În această pagină găsiţi toate informaţiile, inclusiv despre modul de configurare a telefoanelor", a declarat Raed Arafat, conform agerpres.ro.

Practic, românii sunt îndemnaţi să intre pe site-ul aplicaţiei, www.ro-alert.ro, şi să urmeze indicaţiile, pentru a-şi configura telefoanele. Doar aşa vor putea primi mesajele pe care DSU le va transmite, în situaţii de urgenţă, precum calamităţi naturale, fenomene meteo extreme, inundaţii de mari proporţii sau dezastre de origine umană.

Mesajele de avertizare vor fi transmise doar pentru anumite zone, ameninţate de situaţii de urgenţă, prin celulele tuturor reţelelor de telefonie mobilă, şi vor indica tipul evenimentului produs ori prognozat. Configurarea telefonului mobil nu necesită comunicarea numelui şi a numărului de telefon al utilizatorului.

Ro-alert.ro funcţionează în sistem cell-broadcast, prin celule radio, diferit faţă de sistemul sms. Alerta va fi însoţită de un semnal audio, indiferent dacă telefonul este într-un mod silenţios sau nu, semnal audio care nu va înceta decât prin citirea mesajului de pe ecran.

Între 17 şi 27 septembrie, aplicaţia va fi testată, aşa că românii care vor avea configurările făcute vor primi mesajele de test.

Vezi cum vor arăta mesajele de alertă în perioada de teste: