Fostul șef al Poliției Române, Ioan Buda, demis cu scandal de Viorica Dăncilă în urmă tragediei de la Caracal, a revenit în funcția de șef al Poliției de Frontieră. „Dăncilă își bate joc de români!”, acuză Capital.ro.

Chestorul bihorean – fost şef al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea - era detașat în fruntea Poliției Române, astfel încât a putut să se întoarcă, discret, la conducerea insituţiei în care a avansat vertiginos. Pe site-ul Poliției de Frontieră, Buda apare deja că „inspector general al Poliției de Frontieră Române”, potrivit Aktual24.ro.

Mai mult, fiica și nepotul chestorului Ioan Buda, fost șef al Poliției Române, au devenit ofițeri „peste noapte”, relatează ziarul Național, citat de Capital.ro.

Ioan Buda are 54 de ani și a ocupat funcția de inspector general al Poliției de Frontieră în perioada 2010-2015, ca apoi să fie, până în 2016, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. A revenit la finalul anului 2016 în funcția de șef al Poliției de Frontieră.

În 2011, Buda, care era la acea vreme șeful Poliției Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de „regină a șpăgilor” colectate din vămi.

Buda a mai fost implicat într-un scandal în 2017, când ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care șeful Serviciului Control din cadrul Poliției de Frontieră, Aurelian Miu, îngenunchează în fața unei mese la care stau mai mulți chestori din minister: Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, Ioan Buda, Marcel Ardelean, șeful Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei, precum și alți șefi de structuri din Poliția de Frontieră. Aurelian Miu a fost eliberat din funcție la scurt timp după declanșarea anchetei.