Protestul pentru autostrăzi iniţiat de omul de afaceri Ştefan Mandachi, cel care a construit în semn de protest primul metru de autostradă din Moldova, se anunţă de amploare.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, exclus din PSD, a spus că se va alătura protestului din 15 martie şi va întrerupe activitatea în primărie timp de 15 minute.

"Eu voi fi primul dintre cei care vor opri activitatea pentru că trebuie să atragem atenţia asupra necesităţii construirii de autostrăzi. Aşa cum spuneam, nu numai Autostrada A8 este importantă, Autostrada Moldova, ci toată ţara are nevoie de reţea de autostrăzi, pentru că avem nevoie să ne dezvoltăm în primul rând", a spus Mihai Chirica la Digi FM.

El îi îndeamnă şi pe alţi primari, indiferent de culoarea politică, să se alăture acestui demers. 

"Nu numai că-i îndemn, îi şi rog, în acelaşi timp, să facă acest lucru nu pentru faptul că vrem să dăm în cap unei formaţiuni sau alteia politice, pentru că lipsa autostrăzilor se perpetuează de ani de zile. Ieşirea în stradă este o soluţie pentru că, până la urmă, frica faţă de mişcările de masă va determina o altă abordare. Să nu uităm că avem o experienţă din acest punct de vedere - Revoluţia din 1989, când mişcările de masă, cele reale, cele pornite din necesitatea reformării acestui popor au fost cele care au schimbat şi nu dorinţa celor care deţineau frâiele în subteran", a mai declarat Chirica.

La protest au anunţat că vor participa şi primărița PSD a orașului Turceni din Gorj, Cristina Cilibiu, primarul PSD al comunei Săvineşti din Neamţ, Daniel Horciu, care a spus că va porni şi sirenele în localitate pe 15 martie, chiar dacă va fi amendat. Un alt primar al coaliţiei de guvernare, Robert Filip, s-a declarat şi el solidar cu demersul şi va întrerupe activitatea în primărie.

Deţinător al lanţului de restaurante Spartan, Ştefan Mandachi a anunţat că va opri activitatea afacerilor sale timp de 15 minute, pe 15 martie, la ora 15:00 şi a declarat, ulterior, că a fost şocat de valul de susţinere pe care l-a primit.

Provocat de Mandachi, Viorel Cataramă a anunţat câteva zile mai târziu că Grupul de firme Elvila se alătură protestului şi că va întrerupe activitatea timp de 15 minute.

Jysk, retailer de mobilier şi decoraţiuni pentru casă, cu peste 800 de angajaţi în România, a anunţat că se alătură mişcării şi că va întrerupe activitatea timp de 15 minute în toate cele 73 de magazine din ţară. "Pentru un retailer, autostrăzile înseamnă un timp de livrare mai scurt, costuri de transport mai mici, un impact mai mic asupra mediului şi drumuri făcute în siguranţă", a declarat Alex Bratu, Country Manager JYSK România şi Bulgaria.