Proiectul legislativ al PSD, iniţiat de deputatul de Bihor, Dumitru Gherman, prin care copiii ar fi fost obligaţi să-şi întreţină material părinţii, părinţii vitregi, bunicii şi străbunicii, a fost retras, chiar la solicitarea lui Gherman, scrie G4media.ro.

Conducerea Senatului României a aprobat luni retragerea acestei iniţiative legislative, notează aceeaşi sursă.

Proiectul a fost semnat de alţi 73 de senatori şi deputaţi PSD şi unul de la minorităţi, însă, după ce ideea a fost vehiculată în spaţiul public şi a stârnit critici numeroase, vineri, unul s-a retras. Gherman a reclamat, zilele trecute, presiunea venită din spaţiul public şi faptul că instituţiile media "s-au inflamat".

Premierul Viorica Dăncilă s-a delimitat de iniţiativa legislativă, declarând că proiectul nu este susţinut nici de Guvern, nici de PSD.

"Am văzut în spaţiul public că se discută foarte mult despre acea iniţiativă legislativă din Parlament legată de plata de către copii a întreţinerii părinţilor, aşa-numita Lege a Recunoştinţei. Este opinia unor deputaţi. În Parlamentul României sunt foarte multe iniţiative legislative, nu este o lege care să fie agreată, nici susţinută de Guvernul României şi nici de PSD. Dacă vă uitaţi sunt foarte multe iniţiative legislative, dar de la o iniţiativă legislativă, până la transpunerea în lege, este un drum lung. Eu vă spun din start că această iniţiativă, această Lege a Recunoştinţei, nu este susţinută nici de Guvernul României, nici de PSD", a declarat, vineri, Dăncilă la Galaţi.

În propunerea lui Gherman, la articolul 7, se preciza: "Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material". 

Cuantumul pensiei de întreţinere s-ar fi stabilit printr-un contract scris de comun acord sau printr-o hotărâre judecătorească. Aceleaşi obligaţii s-ar fi aplicat şi pentru copiii vitregi faţă de părinţii vitregi, respectiv pentru nepoţi faţă de bunici sau străbunici.

Mai mult, cei care nu se conformau riscau pedepse între 3 luni şi 1 an de închisoare, sau amendă.