Neînţelegerile din ultima perioadă dintre PSD şi ALDE culminează cu o ruptură. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că a discutat o viitoare colaborare sub forma unei alianţe politice cu Pro România, partidul condus de Victor Ponta.

"Discuţii fructuoase în această dimineaţă cu liderul Pro România, Victor Ponta : am discutat o viitoare colaborare sub forma unei Alianţe politice! ALDE şi Pro România vor avea grupuri parlamentare comune, şi astfel vom fi a treia forţă politică parlamentară, după PSD şi PNL. În perioada imediat următoare grupurile de lucru ale celor două partide se vor întâlni pentru a stabili proiectul politic al Alianţei şi protocolul de colaborare", se arată într-un mesaj public al lui Călin Popescu Tăriceanu, după întrevederea cu Victor Ponta şi Ion Mocioalcă.

În acest moment, în Parlament, ALDE are 31 de parlamentari, iar Pro România are 24 de senatori şi deputaţi. În total, cele două partide vor avea 55 de parlamentari.

Tot pe Facebook, Victor Ponta a făcut şi el precizări pe marginea acestor discuţii, însă a fost ceva mai rezervat, dând de înţeles că ALDE trebuie întâi să iasă de la guvernare.

"Pe 22 Iulie am spus “daca Alde iese de la guvernare suntem dispusi sa discutam un proiect politic comun”! Azi am progresat foarte mult in acest sens! Nu am luat decizii - dar am discutat si progresat! Cand mai multi oameni se aseaza la masa cu intentii bune - sunt sanse mai mari de succes! Este o nevoie uriasa de schimbare a modului de guvernare a tarii / un “RESET” total al administratiei publice si al directiei economice! Trebuie sa gasim solutii si oameni capabili sa le aplice!", a transmis fostul lider al PSD.

Jurnalistul Florin Negruţiu a comentat la Digi 24 că această colaborare s-a ivit din "două frustrări", pe de o parte frustrarea lui Călin Popescu Tăriceanu că nu a fost susţinut drept candidat comun al alianţei PSD ALDE la prezidenţiale, iar pe de alta cea a lui Victor Ponta că a fost îndepărtat din PSD.