Liberalul orădean Ioan Cupşa i-a "bătut" marţi, pe social-democraţi şi Ministerul Justiţiei cu armele lor în timpul discuţiei din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, unde se dezbătea respingerea OUG 6, celebra ordonanţă adoptată de tehnocraţi, care a permis existenţa echipelor mixte între SRI şi Parchete în vederea realizării de interceptări în dosare penale, scrie Epoch Times.

Miza discuţiilor este foarte mare pentru coaliţia la putere, căci se doreşte - reiese din declaraţiile liderilor PSD - nu doar respingerea OUG 6, ci şi anularea efectelor ei. Cu alte cuvinte, a probelor din dosare, eventual, inclusiv din dosarele corupţilor condamnaţi, deşi legea n-ar trebui să fie retroactivă.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat marți că protocoalele între SRI și alte instituții, ca urmare a OUG 6/2016  de punere în executare a mandatelor de supraveghere în procese penale, au produs "probe nelegale" și cetățenii afectați "trebuie să aibă posibilitatea revizuirii". “Mai trebuie adăugate măsurile care trebuie luate cu privire la efectele OUG produse pe timpul cât a fost în vigoare”, a spus şi colegul său de partid Eugen Nicolicea. 

În condiţiile în care discuţiile convergeau înspre cât de necesară ar fi anularea efectelor OUG 6, Cupşa a citit o poziţie a lui Tudorel Toader de pe vremea când acesta era judecător CCR, mai exact, chiar poziţia pe care a avut-o acesta în cazul deciziei 51/2016 care a scos SRI-ul din interceptări: "Excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă şi din perspectiva faptului că legalitatea administrării probelor se verifică de către instanţa de judecată”.

„Ați dus discuția la probe, Camera Deputaților nu poate pronunța nulități și nu poate constata nulități. Este o poziție pe care a susținut-o și prof. dr. Tudorel Toader. Și știu că vă doriți să anulați acum și de îndată toate probele, dar din păcate nu o puteți face", a exprimat Cupşa poziţia care spulberă, practic, ceea ce susţin acum Toader şi PSD. "Chestiunea  protocoalelor trebuie discutată la fiecare dosar in parte, unde sunt argumente valide vor fi acceptate. Avem o OUG din 2016 și o discutăm la mai bine de 2 ani de zile, de ce a stat în sertarele comisiei? Ați găsit această chichiță să redeschideți dosarele, în special ale politicienilor".

Şi Stelian Ion, de la USR, explicase anterior acelaşi lucru - nu Parlamentul decide legalitatea probelor, ci judecătorii. Mai pe româneşte, dacă o înregistrare arată că cineva a luat mită, sau a violat, instanţa trebuie să decidă dacă înregistrarea este validă, nu se anulează automat doar fiindcă e realizată de SRI.