Președintele Klaus Iohannis a „somat”, luni, guvernul „să-și revină”, după apariția unui proiect de lege care vorbea despre suspendarea pentru șase luni a plăților la Pilonul II de pensii. Reprezentanţii PSD au negat dorinţa de a naţionaliza pensiile private, dar vorbesc despre ideea ca oamenii să poată „opta”.

“Sper că PSD nu se atinge de acești bani”

„Așa nu se poate, e nevoie de o clarificare fermă, sper în sensul că PSD nu se atinge de acești bani”, a spus Iohannis, care a „somat” coaliția de guvernare „să clarifice o dată pentru totdeauna care e intenția lor legată de Pilonul II”. Acesta a subliniat ca este vorba despre „bani privați, sunt banii oamenilor care contribuie” și „nu poți să te joci cu așa ceva”.

Klaus Iohannis a subliniat că a „observat cu multă, multă îngrijorare ce se întâmplă” si a notat că astfel de idei nu sunt noi, citând anul 2013, când tot un Guvern PSD, pe atunci condus de Victor Ponta, a luat în calcul naționalizarea Pilonului II de pensii, dar a renunțat după ce analizele au arătat ca are „un randament bun”.

Șeful statului a arătat că, în acest „ping-pong de declarații” pe această temă, „riscul cel mai mare e ca oamenii să piardă încrederea în capacitatea statului de a proiecta și gestiona sistemul de pensii”. „Oamenii au început să plătească crezând ca vor beneficia de o pensie suplimentară. Dacă acum dupa câțiva ani cineva începe să schimbe legislația deja totul se duce de râpă„, a argumentat președintele, înainte de adăuga: „Nu se poate construi o arhitectură în domeniul pensiilor dacă din doi în doi ani cineva care întâmplător guvernează vine și pune sub semnul întrebării totul”.

PSD-iştii neagă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, la Bacău, că exclude desființarea Pilonului II de pensii. Acesta a spus că a fost vorba de o propunere a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, dar a făcut noi gafe în încercarea de a explica.

"A fost o propunere a Comisiei Naţională de prognoză, o comisie (!) pe care noi nu o agreăm şi nu am agreat-o şi acest lucru este demonstrat prin faptul că nu a fost o hotărâre de Guvern care să facă referire la acest aspect. Cu siguranţă, acea hotărâre nu va fi agreată de guvern. Exclud desfiinţarea Pilonului II de pensii, dar faptul că vom face analize, că vom vedea dacă este bine să avem o opţiune între Pilonul I sau Pilonul II de pensie din partea cetăţenilor, acest lucru îl vom prezenta populaţiei, dar nu vom desfiinţa Pilonul II de pensii", a declarat Dăncilă.

„Noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea Pilonului II de pensii”, a spus şi președintele PSD, Liviu Dragnea, într-o conferință de presă, vizibil iritat. Însă PSD dorește ca „cetățeanul român odată informat să aibă posibilitatea să opteze unde consideră personal că îi e mai bine”, respectiv doar la Pilonul I sau la Pilonul I și II, a continuat acesta. În această situație, „se va decide dacă e nevoie să se suspende plata sau plata să se continue ca și până acum și să se facă regularizări ulterior”, a spus Dragnea.

Plan ascuns

Presa a dezvăluit că programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

Președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Ion Ghizdeanu a declarat că se fac mai multe analize referitoare la Pilonul II de pensii, iar în proiectul dezvăluit de presă a fost o eroare materială, nefiind vorba de suspendare, ci de o perioadă în care să poți opta pentru Pilonul II. 

„Avem propuneri care să îmbunătățim mecanismul și discutăm, facem analize interne, sunt mai multe. Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opțiuni, de perioadă de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. Dacă era proiectul finalizat, era și notă de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”, a declarat Ghizdeanu, pentru HotNews.ro. El a precizat că a demarat o anchetă internă pentru a vedea cine a transmis acea informație.