Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în prima şedinţă de Guvern de la raportul MCV, că este dezamăgită de concluziile raportului MCV. De asemenea, ea a spus că votul europarlamentarilor în cazul rezoluţiei de marţi din Parlamentul European este "expresia unor interese electorale politice".

"Avem capacitatea să dovedim partenerilor europeni că România este un stat membru echilibrat şi responsabil, determinat să contribuie la viitorul UE, indiferent de abordările pur politice într-un moment sau altul. Votul de marţi din Parlamentul Europea este un asemenea moment. Şi vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider rezoluţia Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene în condiţiile în care sunt multe puncte. Votul nu a fost despre România sau despre dreptate. Este greu de înţeles punerea la zid a Jandarmeriei României pentru modul de intervenţie identic cu cel a forţelor de ordine al altor state membre. Cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României", a declarat Dăncilă, potrivit Digi24.ro.

Aceasta  a mai precizat că "Rezoluţia se referă la România, nu a fost împotriva Guvernului".

De asemenea, Viorica Dăncilă a spus că este "dezamăgită" de concluziile raportului MCV, făcut public marţi, care, după cum se ştie, a lăudat progresele Bulgariei, în vreme ce România a fost criticată pentru regrese. Comisia Europeană a venit cu 8 recomandări suplimentare, cerând puterii de la Bucureşti să suspende punerea în aplicare a legilor justiţiei şi să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi GRECO.

"Nu s-a pus niciodată problema apartenenţei noastre la UE. Sunt dezamagită de concluziile MCV, în condiţiile în care România a dovedit că este un partener loial al UE. Guvernul României a fost în permanenţă în contact cu experţii Comisiei Europene şi a oferit de fiecare dată clarificări, cât şi argumente. Din păcate acestea au fost ignorate. Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare prin care se cere să ignorăm reguli constituţionale  şi să acceptăm ceea ce un alt stat membru nu ar accepta", a mai arătat prim-ministrul.

După cum se ştie, printre cele 8 recomandări - cele mai taranşante exprimate până acum într-un raport MCV, după cum notează HotNews.ro - se află suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă pe această temă, inclusiv controversata OUG 92, suspendarea "imediată" a procedurilor de numire şi revocare care vizează procurori în funcţii-cheie şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef al DNA şi "un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente şi imparţiale".

În esenţă, acestea vizează legile justiţiei, numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar şi Codul penal şi Codul de procedură penală.

Prezentarea raportului MCV a fost cu atât mai "grea" cu cât, în aceeaşi zi, şi Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie care sancţionează dur comportamentul Guvernului şi Parlamentului din România privind statul de drept. Textul este un rechizitoiu extrem de vehement la adresa Puterii de la Bucureşti, arătând că PE "este profund preocupat de revizuirea legislaţiei judiciare şi penale" şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a Poliţiei în timpul protestelor de la Bucureşti din august 2018".

Cele două rapoarte au fost aspru criticate de reprezentanţii puterii, în vreme ce pentru opoziţie a reprezentat un nou prilej de a readuce în discuţie o moţiune de cenzură.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că singurul obiectiv al guvernului Dragnea-Dăncilă, este "să-l scape pe şeful PSD de închisoare".