Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut, luni, o ieşire dură la adresa guvernanţilor. "Ia uite cine ne dă nouă sfaturi!", a spus luni, potrivit HotNews, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, referindu-se la Darius Vâlcov consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, condamnat joia trecută, în primă instanţă la 8 ani de închisoare într-un dosar în care e acuzat de trafic de influenţă.

Isărescu a fost extrem de deranjat de recentele ieşiri publice ale lui Vâlcov, ale cărui atacuri şi solicitări adresate Băncii Centrale au fost caracterizate de guvernator ca fiind "jalnice şi iresponsabile". "Domnul consilier nu ştie nici tratatul unional", a mai adăugat Isărescu, tratat care spune clar că Banca Naţională nu are voie să dea sau să primească sfaturi.

Atac la Vâlcov

Potrivit ziare.com, guvernatorul Băncii Naţionale a declarat ca nu înţelege în numele cui glăsuieşte Vâlcov, subliniind că sigur nu poate vorbi în numele BNR. Isărescu a afirmat că, luni dimineaţă, a semnat proiectul declaraţiei pentru drumul de parcurs de România spre Zona Euro, iar acolo "nu este niciun damf de Vâlcov". "Am semnat în această dimineaţă o declaraţie cu drumul de parcurs al României către aderarea la Zona Euro. Declaraţia va fi semnată şi de premier, de preşedintele Academiei, de vicepremier. În ea nu este, însă, nicio idee a consilierului, nu e niciun damf de Vâlcov în aceste documente. Aderarea României la zona euro n-are nimic de-a face cu declaraţiile lui Vâlcov", a susţinut Isărescu.

Conform sursei citate, guvernatorul BNR a mai afirmat că Darius Vâlcov obisnuieşte să ia "două – trei cifre dintr-o parte, le pune în altă parte, şi face tot felul de declaraţii greu de digerat" şi a dat ca exemplu o afirmaţie făcută de Vâlcov vineri seară, când a comparat băncile cu magazine de cartofi, iar BNR era supervizorul "magazinelor de cartofi".

"Să vina să discute cu copiii ăştia (angajaţii BNR - n.red.), pe care îi face aşa şi pe dincolo şi spune ca nu sunt patrioţi… Dânsul mai spune că de ce nu am coborât rata de politică monetară când inflaţia a fost scăzută. Nici alţii nu au scăzut. În Ungaria a rămas la fel, chiar daca inflaţia a fost negativă. Dânsul, dacă nu citeşte cel puţin un raport, bineînţeles că are probleme. Citeşte doar din Piperea şi Isar. Noi ce putem face cu acest individ?", a mai declarat Mugur Isărescu, potrivit sursei citate.

Lupta cu ROBOR, manipulările cu EURO

Guvernatorul BNR a mai spus că Vâlcov este tot mai preocupat de ROBOR, cu care "se luptă de dimineaţa până seara". "ROBOR-ul a devenit un inamic al Romaniei şi luptă domnul consilier cu ROBOR-ul de dimineaţa până seara de nici nu mai ştie despre ce vorbeşte. Dânsul nu se comportă ca un economist. Mai mult, vorbeşte în numele nostru. Nu știi nici tratatul unional? Acolo scrie că nici nu avem voie sa primim sugestii şi el ne spune să reducem dobânda de politică monetară, să contribuim la bunăstarea românilor. De unde ideea că asta e singura misiune a băncilor? Să dea credite ieftine? Mai e o chestiune. Toată discuţia cu ROBOR s-a bazat pe o prezentare falsă. Vezi, doamne, ROBOR se calculează pe baza unor cotaţii manipulate. Am explicat că nu au cum să fie manipulate. O asemenea acuză trebuie probată", a subliniat Isărescu.

În altă ordine de idei, cu referire la nodificări aduse politicii monetare a băncii centrale, guvernatorul BNR a mai spus, potrivit Digi24, că "Nimic nu este imposibil". Trecerea României la un Consiliu Monetar, situaţie sugerată de şefii PSD, s-ar face însă la un curs de 7-8 lei la euro, a spus el.

Precizările lui Isărescu au fost făcute după ce recent şeful PSD Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că Bulgaria, ţară unde cursul de schimb leva-euro este fix ca urmare a existenţei unui consiliu monetar, ar fi un exemplu pozitiv. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut la finalul lunii trecute o paralelă cu Bulgaria pentru a sublinia o presupusă decizie eronată a Băncii Naţionale în privinţa cursului.  "Bulgarii au luat măsură să lege cursul leva de euro (adică să rămână fix) cu acordul Băncii Naţionale, în timp ce BNR nu. Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR. O primă măsură referitoare la ROBOR a fost luată prin ordonanţa 114, iar în ceea ce priveşte cursul, acesta va reveni în parametrii normali. Sigur că mi-aş fi dorit ca şi Banca Naţională să ne sprijine şi să pună pe primul plan bunăstarea românilor", i-a răspuns Dragnea, pe Facebook, unui cititor.

Vezi mai jos declaraţiile guvernatorului BNR, aşa cum au fost ele redate de HotNews.ro:

- Oamenii noştri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesară, pentru că dânşii au avut o frustrare. M-au întrebat: "Noi pentru cine lucrăm? Pentru că ni se spune că suntem lipsiţi de patriotism". Le-am spus că lucrează pentru România, pentru Europa şi pentru aderarea la spaţiul euro. Şi să nu ia în considerare aceste declaraţii.

- Formulări din acestea că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt mai mult decât periculoase. Ele pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire către teancul de rapoarte. Facem 4 rapoarte pe an şi facem asta de 13 ani. Este dureros că mulţi nici nu le citesc, dar ies în presă şi fac diverse acuzaţii.

- Pe la sfârşitul anului şi începutul acestui an am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective cum că nu suntem patrioţi.

- S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar, într-o manieră total neresponsabilă. Chiar dacă au cerut prin postări caraghioase să fie cursul fix, asta nu se poate. Dar va daţi seama cât de porniţi erau să atace BNR.

- Suntem pentru creşterea consumului, dar atenţie la dozaj. Ce se doreşte, să ne facem că nu vedem cifrele? Acestea arată clar că s-a dat prea mult în economie. Această propagandă de doi bani nu mai merge.

- Adâncirea contului curent este cauzată de creşterea bunurilor de consum. Se vede şi pe stradă sunt mai multe maşini decât capacitatea autostrăzilor.

- Există o dorinţă a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor şi cere asta Parlamentului, Guvernului. Şi pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Ia uite cine solicita asta, şi chiar imperativ!

- Păi să vina cu o OUG şi să spunem să trăiască românii mai bine, să trăiască ca în Germania. Dacă nu le punem o taxă

- Avem de discutat câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului. Ne creează probleme de credibilitate. Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte şi de a le pune în altă parte...

- Dânsul se întreabă de ce avem o rată a dobânzii de pilitică monetară mai mare ca în Cehia sau Polonia. Şi se minunează! Dar chiar se minunează! Păi uitaţi-vă la soldul contului curent al Ungariei sau Poloniei. Sau la deficitele lor bugetare. Păi nu poţi să iei doar cifrele care îţi plac şi să nu le vezi pe celelalte

- Domnul consilier nu ştie nici tratatul unional. Noi nu avem voie să primim sfaturi

- Mai e un lucru grav: a canalizat toată discuţia despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos! Păi prin bănci se fac toate plăţile din economie. În bănci sunt 10 milioane de depozite. Într-o zi în România se fac 300.000 de plăţi.

- Dar singura preocupare a domnului consilier este să atace creditul şi ROBORUL. Păi prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. Păi e ca şi cum ai atenta la aprovizionarea cu lichiditate a Trezoreriei Statului. 

- Toată discuţia cu ROBOR s-a bazat pe ideea că e bazat pe faptul că se calculează pe nişte cotaţii manipulate. Mai spun o dată: tranzacţiile au legătură nu neapărat cu creditul, ci cu lichiditatea din sistem.

- Comparaţia făcută vineri la televizor de consilierul economic al primului ministru- repet: consilierul economic al primului ministru- a fost total nereuşită! Înainte de a veni cu acuze din astea nu ar fi mai normal să vii la noi să discuţi?

- A mai declarat şi la Boomberg că Roborul trebuie "setat". Păi nu ştiu ce setări vrea să-i facem, că el e un algoritm, e calculat de o agenţie internaţională! Acum o să spună că îl lăsăm şi pe mâna străinilor! Repet, e vorba de consilierul economic al primului ministru.

- Dl consilier economic al primului ministru NU vorbeşte în numele Băncii Naţionale şi nici nu poate să discute în numele BNR. Nici nu ştiu în numele cui vorbeşte de fapt. Pentru că nici în Planul de trecere la euro nu e niciun damf de Vâlcov! Iar, după cum vorbeşte, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară!

- Pentru Ordonanţa 114, solicitarea BNR este desprinderea taxei pe active de ROBOR

- BNR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, "ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov", consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.

Cursul a fost relativ stabil în ultima parte a anului, 0,1-04%.În schimb, s-a reuşit stabilizarea anticipaţiilor privind inflaţia. Publicul, în complexitatea sa, a avut încredere în această instituţie. Pare cu atât mai bizar să asistăm, la finalul anului, la acest atac jalnic asupra Băncii Naţionale a României. Reacţia de la finalul anului a fost una disproporţionată, indusă prin acuze publice. Le spun celor care au sărit la gâtul BNR, într-o manieră total neloaială şi total iresponsabilă, că şi pe vremea sistemului de cursului de schimb, se mişcau cu plus - minus 1%. Deci, chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase pe site-urile lor, să fie cursul fix, cursul fix de tot nu poate să fie. Dar vă daţi seama cât erau de porniţi să zică ceva despre Banca Naţioanlă"