Trupul Reginei-mamă Elena a fost adus, vineri, în ţară din Elveţia, urmând să fie înmormântat, sâmbătă, la Curtea de Argeş, în acelaşi loc unde se află şi fiul ei, Regele Mihai. Pentru prima oară în istoria ţării, toţi regii şi toate reginele României sunt împreună la Curtea de Argeş, după cum notează Digi24.

Regina Elena s-a stins la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, însă nimeni nu a răspândit vestea în România comunistă. A fost înmormântată la cimitirul Bois-de-Vaux din Lausanne.

"Vineri a fost o zi emoţionantă pentru români. Regina Elena, mama regelui Mihai I, s-a întors pe pământ românesc, la 71 de ani de la plecarea în exil. Repatrierea este un act de dreptate istorică, sunt de părere reprezentanţii Casei Regale. Osemintele Reginei-Mamă au fost aduse de la Geneva cu avionul militar "Spartan", aparţinând Forţelor Aeriene Române", arată Digi24.

La Aeroport au fost alături de custodele coroanei şi principesele Sofia şi Maria. Pentru că a fost Regina a României şi pentru că a avut gradul de colonel al Armatei Romane, funeraliile au fost unele militare (foto: ProTV).

De la aeroport, Cortegiul Funerar a plecat la Palatul Elisabeta, apoi spre Curtea de Argeş. După ceremonia religioasă şi militară, cortegiul funerar a pornit spre Palatul Elisabeta, unde sicriul a fost depus în Sala Regilor, unde familia s-a recules la catafalcul reginei.

Repatrierea Reginei Elena înseamnă împlinirea unei promisiuni făcută de nepoata sa Margareta, tatălui ei Regele Mihai. Revenirea acasă, lângă fiul său pe care l-a iubit nespus, e un moment emoţionant, notează ProTV.

A fost dorinţa Custodelui Coroanei ca, în mod simbolic, înainte de a fi dus la Curtea de Argeş, sicriul să fie depus şi la palatul din care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi regele Mihai au fost siliţi să plece, arată Digi24.

Fiicele Regelui Mihai îi spuneau bunicii lor Amama, a mărturisit Majestatea Sa Margareta.

Suverana era privită cu imensă simpatie şi compasiune în perioada interbelică, potrivit istoricilor.

Regina Mamă Elena nu a avut talentul literar al predecesoarei sale, Regina Elisabeta, şi diplomaţia Reginei Maria, soacra sa, dar a fost iubita de romani, spun istoricii. Nedreptăţile provocate de Carol al II-lea, de care a şi divorţat în cele din urmă, au marcat-o, dar nu au copleşit-o niciodată. Viaţa ei lungă, dusă cu demnitate şi bucurie alături de nepoţi şi de Rege în Exil, a însemnat 86 de ani de istorie. Este ultima Regina întoarsă acasă, mai notează ProTV.

Slujba de reînhumare a Reginei va fi oficiată sâmbătă, începând cu ora 12, în Catedrala istorică de la Curtea de Argeş. Publicul va avea acces în parcul Catedralei.

La ora 12:40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13:00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

Toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena pot să o facă la Curtea de Argeş în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta i-a rugat pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-mamă Elena.

Familia Regală a anunţat doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie 2019.

O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta până luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/.

Vezi mai jos mesajul Majestății Sale Margareta la repatrierea Reginei Elena: