Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, miercuri, numirea Renatei Weber ca Avocat al Poporului.

Potrivit Agerpres, Renate Weber a fost propusă de PSD – ALDE şi a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă, contracandidaţii săi fiind respinşi.

Peter Eckstein-Kovacs - susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR) - a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic - propus de PMP - a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.

Renate Weber urmează să depună jurământul la o dată care va fi stabilită ulterior, a precizat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Agenţia de ştiri Mediafax notează că, după ce a fost propusă de ALDE pentru funcţie, Renate Weber a anunţat că demisionează din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Mutarea vine după ce Victor Ciorbea a trimis, luni, o adresă către preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Marcel Ciolacu şi Călin Popescu Tăriceanu, în care îi anunţă că mandatul său în funcţia de Avocat al Poporului a încetat.

Potrivit legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, "Avocatul Poporului este numit pe o durată de 5 ani de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Mandatul Avocatului Poporului poate fi reînnoit o singură dată.