Administraţia Prezidenţială a anunţat, vineri, că România îl recunoaşte pe preşedintele interimar al Venezuelei, Juan Guaidó.

Potrivti HotNews.ro, care citează Administraţia Prezidenţială, şeful statului a luat această decizie în urma unei analize atente a situaţiei, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic şi juridic, şi în contextul în care majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene şi o serie de aliaţi şi parteneri importanţi ai ţării noastre din spaţiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Preşedintelui interimar Juan Guaidó. 

"Preşedintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care ţara noastră exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi ţinând cont de dinamica crescută a evoluţiilor internaţionale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacţii rapide, bine fundamentate şi ferme, în acord cu priorităţile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung. Administraţia Prezidenţială menţionează că a solicitat încă de luni, 4 februarie a.c., imediat după reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la Bucureşti, transmiterea, în regim de urgenţă, către Administraţia Prezidenţială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect şi a unei propuneri clare de poziţionare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică şi juridică, cu privire la posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaidó drept Preşedinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimităţii acţiunilor sale şi ale Adunării Naţionale", arată comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Sursa citată mai scrie că, în cursul dimineţii de vineri, la Administraţia Prezidenţială a fost primit Memorandumul MAE cu tema "Poziţia României cu privire la situaţia din Venezuela", avizat de către prim-ministrul Viorica Dăncilă. Documentul prevedea, printre altele, propunerea de recunoaştere a preşedintelui Adunării Naţionale, Juan Guaidó, drept preşedinte interimar al Venezuelei şi a fost aprobat imediat de către preşedintele României.

"Întreaga comunitate internaţională democratică are datoria să sancţioneze regimurile politice care încalcă în mod constant şi flagrant drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor", a scris, ulterior, pe Facebook, președintele Iohannis. El mai spune că decizia de recunoaştere a lui Juan Guaidó în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei este în acord cu priorităţile majore de politică externă ale României şi cu poziţia aliaţilor şi partenerilor importanţi ai ţării noastre din spaţiul euro-atlantic. 

De precizat că SUA, Canada și majoritatea statelor UE, inclusiv Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania, l-au recunoscut pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei şi au cerut organizarea unor noi alegeri. Preşedintele Nicolas Maduro a fost susţinut sâmbătă, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate ONU, de către China şi Rusia. Maduro a respins apelurile pentru organizarea unor noi alegeri.