Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, fiind cameră decizională, proiectul de lege prin care votul Diasporei pentru alegerile prezidenţiale se prelungeşte la trei zile.

Legea mai prevede ca votul în România şi în Diaspora să fie extins până la ora 24, în cazul în care mai există votanţi în secţii.

Totodată, un aspect important este acela că, prin noile modificări, se introduce votul prin corespondenţă pentru românii din străinătate.

Doar un vot împotrivă

Cu 228 de voturi "pentru" şi doar unul "împotrivă", proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală a trecut de Parlament, scrie Mediafax.ro. Astfel, românii din Diaspora vor avea trei zile la dispoziţie, vineri, sâmbătă şi duminică pentru a vota la prezidenţiale.

La dezbaterile asupra proiectului, deputaţii au respins, însă, amendamentul prin care publicarea exit-poll-urilor să se facă după ora 24 din ultima zi de vot.

Un amendament controversat la dezbaterile din Comisia Camerei Deputaţilor a fost cel referitor la întocmirea listelor electorale suplimentare pe suport de hârtie, care a fost admis în cele din urmă, cu condiţia ca acestea să fie făcute doar în cazul în care sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal nu mai funcţionează. Amendamentul a fost introdus de grupurile de deputaţi PNL şi USR.

"Art. 44. - (1) În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21.00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 şi se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 şi se încheie la ora locală 21.00", arată documentul, potrivit sursei citate.

Vot prin corespondenţă

Legislaţia a fost completată, astfel încât alegătorii, atât din România cât şi din Diaspora, care vor fi prezenţi la coadă la închiderea secţiei de vot, adică la ora 21, să poată vota până la ora 24.

"Doi membri desemnaţi de biroul electoral al secţiei de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21.00 dacă în afara sediului secţiei de votare se află alegători care aşteaptă să îşi exercite dreptul de vot şi constată şi monitorizează ordinea în care aceştia au acces în localul de vot. Alegătorii aflaţi în situaţiile prevăzute pot vota până cel mult la ora 23.59", potrivit modificării aduse articolului 46 din Legea 334/2006.

O altă modificare prevede introducerea votului prin corespondenţă inclusiv pentru alegerile prezidenţiale, scrie hotnews.ro, dar numai pentru românii din afara ţării.

Actul normativ introduce şi obligaţia Ministerului de Externe de a solicita date despre numărul românilor din Diaspora.

Alegătorul susţine mai mulţi candidaţi

Proiectul legislativ mai vizează ca alegătorii să poată susţine mai mulţi candidaţi înainte de depunerea candidaturilor.

"Candidaturile propuse de partide şi de alianţele politice, precum şi candidaturile independente pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători. Un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi", prevede modificarea adusă legislaţiei.

De asemenea, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a fost introdusă modificarea legislaţiei, astfel încât finanţarea campaniilor electorale să poată fi făcută din bugetul partidelor politice. În prezent, doar candidaţii îşi pot finanţa campania electorală, banii fiind apoi rambursaţi.

Alegerile prezidenţiale urmează să se desfăşorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, şi 24 noiembrie, al doilea tur.

Legea va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.