Previzibilul s-a întâmplat: Rovana Plumb, propunerea României de comisar european, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European, făcând de ruşine Guvernul PSD şi partidul de guvernământ. Împotriva Rovanei Plumb au votat 15 europarlamentari, 6 au votat pentru și doi s-au abținut.

Conflict de interese

„În acest moment, audierea doamnei Plumb în comisie este anulată, iar președintele Parlamentului European îl va informa pe președintele Comisiei că Rovana Plumb nu îndeplineste condițiile și nu își poate exercita funcția de comisar european”, a declarat europarlamentarul PNL Siegried Mureșan. „Fără avizul Comisiei Juridice audierea din Comisia de Transport nu poate avea loc”, a insistat europarlamentarul PNL.

Plumb a fost invitată joi la o „audiere excepțională” în Comisia Juridică a Parlamentului European pentru a lămuri informațiile din declarația de avere, unde apare că a luat împrumut 800.000 de lei de la o persoană fizică, o sumă identică fiind împrumutată de Plumb Partidului Social Democrat. Unii membri ai comisiei juridice din PE au spus că există diferențe între declarația de avere depusă în România și cea trimisă Parlamentului European, fiind invocată și posibilitatea unui conflict de interese. PSD-ista nu a reușit să-i convingă pe membrii comisiei, înregistrând o nefericită premieră la nivelul UE.

PSD exportă incompetenţa

Președintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să retragă nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european, după votul din Comisia Juridică a Parlamentului European. Președintele mai cere ca o nouă nominalizare să fie făcută numai după ce șeful statului și Parlamentul și-au dat acordul.

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeana poți promova oameni în funcții de conducere pe baza recomandărilor de partid și a prieteniilor. I-am transmis explicit prim-ministrului încă de la începutul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea României să nu o nominalizeze pe doamna Plumb, întrucât nu îndeplinește criteriile de integritate și profesionalism”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale. 

„PSD exportă incompetența peste granițele țării prin acțiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja țării noastre, îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă de urgență o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului”, mai spune șeful statului.

PSD, fără vorbe-n gură

Liderii PSD au fost incapabili să aibă reacție la respingerea Rovanei Plumb de către Comisia JURI a Parlamentului European, pe motiv de conflict de interese. Surse din conducerea partidului au declarat pentru Digi24.ro că toată conducerea este paralizată de cele întâmplate la Bruxelles. 

 Liderii PSD au sperat că ar fi vorba despre o exagerare a presei și că nu este vorba despre un vot de respingere a candidaturii Rovanei Plumb la postul de comisar european, că aceasta ar putea încă să meargă la audierile din 2 octombrie în Comisia ENVI. Așa au fost și informați de staff-ul de la Bruxelles care funcționează pe lângă grupul PSD din Parlamentul European. Ulterior li s-a comunicat însă că Rovana Plumb va trebui să fie retrasă ca propunere din partea României, au explicat sursele citate. 

Digi24.ro l-a întrebat pe secretarul general al PSD, Mihai Fifor, care este strategia partidului în acest punct, însă acesta nu a dorit să răspundă.