Accident grav petrecut marţi după-amiază în Ungaria. Un microbuz s-a lovit de un camion pe un drum naţional, în apropiere de oraşul Ceglédbercel. Inițial, autoritățile anunțaseră că șapte români au murit, însă ulterior, Poliția Maghiară a precizat că sunt nouă victime. Ministerul Afacerilor Externe a activat o celulă de criză în urma incidentului auto.

Celulă de criză

Potrivit primelor date, microbuzul, înmatriculat în judeţul Mureş, se afla în drum spre România şi ar fi intrat într-o depăşire cu viteză. Traficul rutier a fost oprit în zonă, iar la faţa locului au intervenit mai multe echipaje de salvare şi de pompieri.

"Ambasada României în Ungaria gestionează prin demersuri de asistenţă consulară cazul accidentului rutier produs la data de 22 mai 2018 în apropierea oraşului Budapesta, Ungaria, în care a fost implicat un microbuz înmatriculat în România. Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea victimelor", scrie MAE într-un comunicat de presă.

Conform datelor preliminare obţinute de reprezentanţii misiunii diplomatice, în urma accidentului, şapte persoane, pasageri ai microbuzului, şi-au pierdut viaţa. O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei s-a deplasat, în regim de urgenţă, la faţa locului, pentru a acorda asistenţă consulară.

"Din datele obţinute de către echipa consulară mobilă rezultă că microbuzul s-ar fi angajat cu viteză excesivă într-o depăşire şi a intrat în coliziune frontală într-un camion care se deplasa pe contrasens. Accidentul a avut loc pe drumul naţional 4 din Ungaria, la aproximativ 60 km de Budapesta, pe sensul de deplasare spre România", mai arată MAE.

Mai multe victime

Poliția Maghiară a anunțat ulterior că, de fapt, nouă persoane au decedat. Potrivit police.hu, este vorba de două femei și şapte bărbați, cu toţii din microbuz. Șoferul camionului a fost rănit.

Din câte se pare, aproape toate victimele sunt din judeţul Mureş.

Csámpai Attila, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Pesta, a declarat presei maghiare că impactul a fost atât de puternic încât microbuzul a fost strivit aproape în întregime, iar echipajul de descarcerare a fost obligat să desfacă cu ranga spatele maşinii pentru a putea ajunge la victime. 

"Microbuzul este înmatriculat în România. Dar nu pot confirma numărul victimelor, pentru că maşina este strivită în întregime iar echipajele de descarcerare încă taie fiarele. Identificarea victimelor este în curs", a declarat pentru 24.hu, András Tamás, purtătorul de cuvânt al Căpităniei de Poliţie din judeţul Pesta.

Purtătorul de cuvânt al MAE a declarat, marți seară, la Pro Tv, că cinci dintre persoanele decedate au fost identificate și sunt sigur români. Asupra acestora au fost găsite documente de identitate. Celelalte persoane urmează să fie identificate. În microbuz se afla un grup de români care munceau în străinătate și se întorceau acasă, în Tg. Mureș.