Încă patru cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate, marţi seara, de grupul de comunicare strategică înfiinţat la nivelul Guvernului. Este vorba despre un bărbat internat în Arad, un bărbat din Reşiţa şi o femeie din Hunedoara.

"Încă 3 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost confirmate în această seară. Numărul total la nivel naţional a ajuns la 28 de cazuri. Este vorba despre un bărbat de 57 ani, care s-a întors în cursul zilei de ieri din Italia şi se afla în carantină în Arad. De asemenea, o femeie de 26 ani din Hunedoara şi un tânăr de 37 de ani, care este internat în Spitalul de boli infecţioase din Reşiţa, este contact al unei persoane pozitive", a transmis Grupul de comunicare strategică. 

A patra persoană este o femeie de 47 de ani din București, contact al pacientului care a fost internat la Spitalul Gerota, a transmis ulterior aceeaşi sursă.

Alte 8 noi cazuri de coronavirus au fost confirmate marţi în România, toţi pacienţii fiind din Bucureşti. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri confirmat într-o singură zi în ţara noastră. Printre cei 8 pacienţi se numără un copil de 3 ani şi o femeie însărcinată.

Cum numărul cazurilor din România a depăşit 25, ajungând marţi seara la 29, ţara a intrat în aşa numitul "scenariu doi" al răspândirii COVID-19.

"Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunitate. Suntem departe de ce se întâmplă în Italia, Franţa sau Spania", a spus marţi ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a explicat, pe 4 martie, că scenariul 1 sau faza 1 presupune existenţa de la 0 la 25 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, Scenariul 2 - între 25 şi 100 de cazuri, Scenariul 3 între 100 şi 2.000 de cazuri şi Scenariul 4 - peste 2.000.

Potrivit declaraţiilor făcute la Digi 24 de către secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru, scenariul 2 va presupune următoarele măsuri suplimentare:

- anchetele epidemiologice vor fi mai extinse, fiindcă fiecare din aceste cazuri are contacţi
- secţii separate în spital care vor fi pentru coronavirus
- limitarea unor intervenţii chirurgicale care nu sunt absolut necesare, cele pentru boli cronice sau intervenţii programate
- control la graniţă mai accentuat, care să vizeze şi persoanele din alte ţări decât cele care sunt în acest moment în zona roşie sau zona galbenă.