Preşedintele UEFA, Michel Platini, a fost eliberat în noaptea de marţi spre miercuri la câteva ore după ce fusese reţinut într-un dosar de corupţie legat de aranjarea voturilor care au desemnat Qatar ca ţară gazdă a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.

Potrivit Le Monde, după audieri, nu au fost formulate acuzaţii împotriva şefului UEFA.

''A fost eliberat'', a anunţat William Bourdon, avocatul fostului fotbalist al echipei Franţei, în noaptea de marţi spre miercuri, subliniind că a fost vorba de ''mult, mult zgomot pentru nimic''.

''Această reţinere a fost percepută de Michel drept injustă şi disproporţionată'', a mai spus avocatul.

La ieşirea din birourile oficiului anticorupţie al poliţiei judiciare (OCLCIFF), la Nanterre, lângă Paris, Michel Platini a explicat: ''Deşi trebuia să fiu audiat în libertate, m-au reţinut imediat şi asta m-a durut'', scrie Digi Sport.

''A fost o audiere lungă'', a mai spus fostul mare jucător al echipei Juventus Torino, precizând că i-au fost puse întrebări legate de ''EURO 2016, de Cupa Mondială 2018 din Rusia şi de Cupa Mondială 2022 din Qatar, de PSG şi de FIFA''.

''Am fost tot timpul liniştit, pentru că sunt complet străin de toate aceste lucruri'', a subliniat Platini.

''Nu considerăm în niciun fel că Michel Platini poate fi considerat suspect indiferent de caz, nici ieri, nici azi şi nici mâine. Pentru noi este o afacere încheiată'', a subliniat avocatul fostului candidat la preşedinţia FIFA. De altfel, şi ziarul Le Monde scrie că, în urma audierilor, nu au fost formulate acuzaţii împotriva lui Platini.

Parchetul Financiar Naţional (PNF) a deschis o anchetă preliminară în 2016 pentru ''corupţie privată'', ''asociere în scop criminal'', ''trafic de influenţă şi tăinuire de trafic de influenţă'' în legătură cu atribuirea CM 2022, scrie hotnews.ro. 

Platini a recunoscut că a votat pentru Qatar la scrutinul din 2 decembrie 2010. El fusese audiat ca martor în decembrie 2017. 

PNF este interesat, între altele, de întâlnirea organizată pe 23 noiembrie 2010 la Palatul Elysée, în prezenţa preşedintelui Nicolas Sarkozy, la care au luat parte Michel Platini, emirul Qatarului, Tamim Ben Hamad Al Thani, şeicul Hamad Ben Jassem, atunci prim-ministru şi ministru al afacerilor externe ale emiratului, susţine Agerpres.

Qatar-ul a primit dreptul de a organiza CM din 2022 în decembrie 2010. Încă de la acea vreme au apărut acuzaţii de corupţie şi de luare de mită. Interesant este faptul că din cei 24 de membri ai Comitetului Executiv al FIFA care au hotărât gazda CM din 2022, 16 au fost deja suspendaţi sau sunt anchetaţi.

De asemenea, L'Equipe anuntă că de numele lui Platini se leagă unele suspiciuni şi în legătură cu Mondialul din 2018, unul care a fost găzduit de Rusia.