La Catedrală, ca pe stadion! Miile de pelerini care au mers duminică la slujba de sfiniţire a Catedralei Mânturii Neamului s-au îmbulzit şi s-au împins, ca să intre în curtea devenită neîncăpătoare.

Imaginile surprinse de Digi 24 arată că oamenii s-au călcat în picioare, iar pe chipurile lor se putea citi suferinţa. Mai multe femei au căzut şi s-au lovit, în timp ce jandarmii le cereau să nu se mai împingă, pentru că se vor omorî unii pe alţii.

"Măi, omorâţi oamenii! Nu vă mai împingeţi! Şefii de grupuri, organizaţi-vă oamenii! Vă rugăm frumos, nu mai împingeţi, nu aveţi unde să mergeţi, nu mai este loc în curte!", spuneau jandarmii.

Oamenii au fost nemulţumiţi că au venit de la sute de kilometri depărtare, unii tocmai din Maramureş, şi că li s-a spus să vină între orele 6 şi 9 dimineaţa. Degeaba, însă, când au ajuns au aflat că nu mai au loc nici în curtea Catedralei.

Potrivit ISU Bucureşti, 83 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, cele mai frecvente solicitări fiind pentru leşin şi lipotimii. Trei pelerini au fost transportaţi la spital.

Slujba s-a terminat puţin după ora 14.00, iar credincioşii aflaţi pe esplanada din faţa Catedralei pot intra să se închine în altar. Lăcaşul de cult va fi deschis până joi seară.  

Şi-a dat foc!

De asemenea, în timpul slujbei, un fost preot din Constanţa şi-a dat foc, în semn de revoltă faţă de decizia BOR de a-l caterisi. El a făcut acest gest imediat după ce a dat un interviu, astfel că scena a fost filmată.

Imaginile şocante arată cum preotul caterisit George Ciulei scoate o brichetă şi îşi aprinde haina pe care o poartă peste sutană. Aceasta este cuprinsă de o vâlvâtaie care ameninţă să-l transforme într-o torţă vie.

La ţipetele celor din jur care asistau îngroziţi la scenă, Ciulei îşi dezbracă în cele din urmă haina, rămânând în sutană. Şi aceasta însă fusese arsă deja, iar flăcările care persistau au fost stinse tot de preot, cu mâna goală, scrie adevarul.ro.

Fostul preot şi-a incendiat haina în semn de revoltă faţă de o decizie a BOR care-l ţine departe de slujire.  El a fost implicat, ca victimă, într-un accident rutier din 2015, dar ierarhii l-au caterisit.  Bărbatul a fost ridicat de poliţie şi dus la audieri.