Trecerea la ora de vară este unul dintre cele mai discutate subiecte în ultima perioadă, atât la nivel european, cât şi în România. Cu toate că unele site-uri spuneau că vom renunţa în curând la această trecere, adevărul este că, deocamdată, nu se poate.

Astfel că, în noaptea de 24 martie spre 25 martie, adică în ultimul weekend din luna martie, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3 va deveni ora 4.

Discuţiile au loc în contextul în care Parlamentul European a cerut recent Comisiei Europene o evaluare "în profunzime" a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte "dacă este necesară" o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene.

Potrivit ProTV, pe plan naţional există deja un proiect de lege privind renunţarea la trecerea la ora de vară, care a fost depus în Senatul României, însă niciun stat membru UE nu poate pune capăt în mod unilateral practicii de a da ceasurile cu o oră înainte în timpul lunilor de vară, fiind nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.

Guvernul Finlandei face lobby pentru eliminarea procedurii de trecere la ora de vară în Uniunea Europeană, după ce, în 2017, peste 70.000 de finlandezi au semnat o petiţie în acest sens.

Şi în România, ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care trece ţara noastră în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. În 1979, România a semnat Convenţia fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în ţările UE.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Belarusului şi Rusiei. Schimbarea nu este însă simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar. În unele ţări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie, mai arată ProTV.

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui şi de reducerea folosirii luminii artificiale.