Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, și-a depus demisia, au declarat presei centrale mai multe surse politice, decizia fiind luată în ultima şedinţă de Guvern, desfăşurată vineri, când oficialul, responsabil cu pregătirea preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, ar fi avut o discuţie tensionată cu premierul Viorica Dăncilă.

La secret

Nici Dăncilă, nici Negrescu nu au anunţat public acest lucru, însă demisia a fost confirmată pentru Digi24 de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. „Din câte înțeleg, s-a produs această demisie. Ieri în cadrul ședinței de Guvern am stat de vorbă cu domnul Negrescu, au fost discuții principiale despre modul în care suntem pregătiți pentru președinția Consiliului UE”, a spus Plumb, adăugând că nu știe ca Negrescu să aibă nemulțumiri legate de aceste pregătiri și nici dacă se afla pe lista miniștrilor remaniabili.

În schimb, ministrul de Finanţe, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat că demisia este o „surpriză neplăcută” şi „un act” pe care nu îl înţelege, nejustificat. „Să faci un astfel de gest când ai o șansă unică de a coordona o astfel de președinție poate este și o dovadă de imaturitate politică (...) Sincer nu îmi dau seama ce l-a nemulțumit, chiar dacă prin absurd l-ar fi nemulțumit, o astfel de decizie nu se justifică”, a spus Teodorovici.

Dispute în PSD

Surse politice citate de Hotnews susțin însă că în interiorul PSD o serie de șefi ai partidului i-ar fi reproșat lui Negrescu că, deși le-a promis o relație bună cu Bruxelles-ul, nu a reușit să asigure susținerea oficialilor din Comisia Europeană și nici a celor din interiorul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), mai ales în chestiuni care țin de justiție, de Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție al CE, de dezbaterile din Parlamentul European privind statul de drept și justiția din România, inclusiv în ceea ce privește rezoluția care va intra la vot în Parlamentul European, la Strasbourg, săptămâna următoare.

Alte reproșuri au vizat procesul intentat de CE asupra Guvernului de la Bucureşti pentru netranspunerea unei directive UE privind combaterea spălării banilor, precum și alte proceduri de infringement declanşate de Bruxelles, în condiţiile în care Victor Negrescu, vicepreşedinte al PSD, este președintele PES Activists România, o organizație pan-europeană a Partidului Socialiștilor Europeni (PES). La rându-i, Negrescu s-ar fi plâns de lipsa susținerii politice și că nu a beneficiat de sprijinul unor funcționari competenți în Ministerul Afacerilor Externe, pentru pregătirea președinției Consiliului UE.

Oligarhii anti-UE

Pe de altă parte, fostul premier şi lider al PSD Victor Ponta afirmă că demisia ministrului Afacerilor Europene este un semnal extrem de prost și conchide că ”cineva chiar și-a propus să ne scoată din Uniunea Europeană”.

”​Victor Negrescu este unul dintre puținii actuali miniștri chiar pregătit pentru funcția sa, cu bune conexiuni pe plan european și, așa cum am spus de multe ori, unul dintre ultimii adevărat social-democrați din conducerea actuală a PSD. Cel mai grav este că Victor Negrescu este ministrul care a lucrat pentru pregătirea preluării de către România a Președinției semestriale a Consiliului UE de la 1 Ianuarie - ce mesaj transmitem noi la Bruxelles prin demisia sa?”, a scris Ponta pe Facebook.

El afirmă că demisia vine în contextul în care „marți vom avea aprobată în Parlamentul European o rezoluție extrem de negativă la adresa României - urmată de Raportul Comisiei Europene privind MCV (la fel de negativ)! Se pare că cineva chiar și-a propus să ne scoată din Uniunea Europeană”, spune fostul premier, acuzând actuala putere că este controlată de ”oligarhi care vor să confiște total viitorul”.