Plagiatul pare a fi boala cronică a guvernanţilor. Melania-Gabriela Ciot, propunerea de rezervă a PSD pentru postul de comisar european din partea României, a plagiat în proporție covârșitoare un articol științific publicat în anul 2012, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan în PressOne.

Prim-autor al textului în cauză este Vasile Pușcaș, fostul negociator-șef al României cu Uniunea Europeană (UE). Pușcaș este, de altfel, coordonatorul doctoratului în Relații Internaționale și Studii Europene pe care Ciot l-a obținut în anul 2012, la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Melania-Gabriela Ciot a fost contactată pentru a-i solicita să comenteze situația, dar a închis telefonul în momentul în care a auzit de ce e căutată, iar ulterior nu a mai răspuns, scrie Hotnews.

Dincolo de cariera politică începută în anul 2004, când s-a înscris în Partidul Social Democrat (PSD), Melania-Gabriela Ciot este cadru didactic încă din 1999, an în care intra în învățământul superior pe un post de preparator la Universitatea din Oradea, iar mai apoi ajunge lector și conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Cu studii complete în Sociopsihopedagogie și un doctorat obținut la Gent (Belgia) în Științele Educației, Ciot şi-a abandonat domeniul în care a investit ani de muncă și s-a orientat brusc spre relațiile internaționale, când l-a cunoscut pe Vasile Pușcaș, care i-a devenit în 2009 conducător de doctorat.

2012 este anul în care Ciot își pregătea mutarea la Facultatea de Studii Europene a UBB, lucru care reiese clar din toate acțiunile sale academice raportate în CV. Totuși, pentru a deveni conferențiar la Facultatea de Studii Europene nu era suficient doctoratul care era pe cale să fie susținut public, ci îi erau necesare și articole științifice în domeniul relațiilor internaționale.

Așa apare articolul științific „Psychological Factors in Foreign Policy Decision-Making (I): Decision-Making Models”, publicat în Studia Universitatis Psychologia-Paedagogia, revistă care aparține UBB. Potrivit Emiliei Şercan, articolul este plagiat aproape în totalitate. Deși este copiat din mai multe surse, cartea din care plagiază cel mai mult este “Understanding Foreign Policy Decision Making”, semnată de Alex Mintz și Karl DeRouen Jr., apărută în anul 2010 la Cambridge University Press.

După cum se ştie, PSD a votat o variantă de rezervă la Dan Nica pentru funcția de comisar european în persoana Melaniei-Gabriela Ciot. În vârstă de 44 de ani, ea este secretar de stat pentru afaceri europene, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, din septembrie 2017. Este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, iar în 2015 a obținut abilitarea pentru conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene, potrivit CV-ului publicat pe site-ul MAE.

Întrebată de Transilvania Reporter ce anume o recomandă pentru postul de comisar, Melania-Gabriela Ciot a spus: „În primul rând sunt onorată că am fost nominalizată. Cred că se poate vedea din informațiile publice că am o carieră universitară solidă în domeniu și am publicat cărți de specialitate. Afacerile europene, domeniul pe care lucrez și în minister, se ocupă de politicile europene indiferent de domeniu, inclusiv Transporturi. În Parlamentul European am avut intervenții pe diferite domenii, din cele mai variate. În parlamentul național, întotdeauna prezint punctul de vedere al ministerului pe directive europene care acoperă tot spectrul de politici. Predau afaceri europene și conduc doctorate în domeniu”, a declarat secretarul de stat.